Infrastruktúra

Vírushelyzet

Rengeteg helyen rengeteg véleményt / tudósítást / elemzést lehet olvasni, szerintem mindenki követi valamilyen szinten az eseményeket.
Én csak néhány adalékot írok, ahogy én látom a helyzetet Toszkánában. A lényeg, hogy rettegésre, pánikra egyelőre nem látok okot, de legyünk azért óvatosak.
– A karantént több értelemben használják a mindennapokban:  az egyik a területi (állam által elrendelt) – ez az, amikor az adott megyékből nem engednek kimenni. A hétvégén északon lezártak jó néhány megyét, ami azt jelenti, hogy kb. 16 millió ember nem mehet onnan ki. Elméletileg. Mert a gyakorlatban olyan nagy fizikai korlátok egyelőre nincsenek, ezért többen elindultak dél felé. Az autópályák is átjárhatóak, hiszen az átmenő forgalom is lehetséges továbbra is. A zárlat durván hangzik, de gyakorlatilag azért van az egész karantén, hogy ne vigyék szét a fertőzést.
Risultato immagini per province in quarantena
A karantént másik értelemben meg akkor használják, amikor valakiről kiderül, hogy vírushordozó / vagy olyan helyről jön, ami a piros zóna részét képezi, ezért fennáll a veszélye, hogy elkapta, emiatt önkéntes házi karanténba vonul, nem megy ki otthonról, nem érintkezik másokkal stb.
– A kormány azt ajánlja az egész országra nézve a karanténen túl is, hogy feleslegesen ne menj sehova (sportolás, szórakozas – be is zárt minden mozi, konditerem, koncert, sporttevékenység stb), lehetőleg maradj otthon, de pl. orvoshoz, boltba elmehetsz, az nyitva van. És ugyan a sulik zárva vannak, az emberek dolgozni viszont járnak.
– Miért van a karantén? Az alap probléma az, hogy akiknel súlyos tüneteket produkál a vírus, azoknak intenzív osztályon kell lenniük (lélegeztetőgép, egyéb orvosi segítség mellett, ugyanis a légzést nehezíti meg a betegség). Intenzív osztályos ágyból viszont nincsen nagyon sok (ahogy általában befekvős kórházi ágyakból sem), mert az utóbbi évtizedekben egész Európában az volt a policy (anyagi, infrastrukturális okokból), hogy minél hamarabb meglegyen az orvosi ellátás/ műtét, aztán mindenki otthon gyógyuljon, mert az olcsóbb (ezért a sok ambuláns műtét, stb). Ez nagyobb járvány esetén gond, mert nem jut  minden súlyos esetben mindenkinek kórházi ágy, pláne nem az intenzíven. És nyilván senki nem szeretne abba a helyzetbe kerülni, hogy döntenie kelljen, két beteg köztül melyiknek adja oda inkább a szükséges lélegeztetőgépet. Ezért lenne mindennél fontosabb megállítani az esetszám növekedését.
Jelenleg a tervek szerint bevonják az ellátásba a privát egészségügyi intézményeket, ha az nem elég, akkor akár hotelekben is elhelyezhetik a betegeket (ez mondjuk nem oldja meg a teljes ellátást, hiszen komolyabb gépekből csak adott számú van). A rendes létszámon felül plusz 20.000 egészségügyi dolgozót mozgósítottak (nyugdíjasok, orvostanhallgatók, akik még nem értek a szakképzés végére, tehát még nem dolgoznak hivatalosan, segédszemélyzet stb), akiknek egyelőre 6 hónapos szerződést adhatnak, hogy legyen elegendő ellátó személyzet.
– Firenze mindenesetre tök üres, annyi hatása nyilván van a rendelkezéseknek, hogy az emberek óvatosabbak, nem feltétlen jönnek-mennek úgy, mint előtte (akik meg igen, azokra lesújt a népharag).
Több orvossal is beszéltem itt a környéken, szerintük alapvetően aggodalomra nincs ok. Érdekes, hogy maga a betegség egyiküket sem ijeszti meg nagyon, kb. az influenzával tartják egyformának – csak az esetszám (és a nem elegendő kapacitás) miatt lehet gond.
Toszkána egyelőre jól áll, relatíve kevés a fertőzés. A boltokban van minden, ha alkalmilag el is kapkodnak ezt vagy azt, másnap már ugyanolyan teli polcokkal vár  a bolt. Azt mondják, hónapokra elegendő készleteik vannak.
– És ne feledjük, valószínűleg épp ennyi eset van más országokban is, csak ahol nem tesztelnek mindenkit, ott nem tudnak valós esetszámokat – márpedig Oo-ban kb. 50 000 tesztet végeztek el eddig (napi kb. 1000-et azóta is), míg pl. Mo-n 230-at (ez a röhej kategória). De akár pl. Svájcban is csak akkor foglalkoznak vele, ha már előrehaladott tüneteket produkál az ember. Addig sem jelenik meg a statisztikákban, ugye…
Más országokban csak azokat tesztelik, akik már tüneteket produkálnak, míg itt minden olyan családtagot/ismerőst, aki egy hordozóval kapcsolatba kerülhetett, azaz rengeteg embert.

A vírushordozók egy része nem produkál egyáltalan tüneteket, a gyerekek úgy tűnik sokkal kevésbé kapják el, a betegség leginkább a már más betegségekben legyengült és / vagy idős emberekre veszélyes.

– Ez egyébként gyakorlatilag egy élesben folyó teszt – egy nyugati demokráciában, békeidőben még nem volt ilyen horderejű és kiterjedésű járványügyi intézkedés.
– Rengeteg gazdasági kárt okoz már most ez ez egész. Ugyanakkor nem tudjuk még azt sem, mi lesz holnap. Lehet, hogy most ugyan veszteség és imázsprobléma ez Olaszországnak, de talán hamarabb túljutunk rajta, míg a többi országban még csak most ébredeznek – márpedig a vírus nem áll(t) meg a határokon, ez egészen biztos.

4 című bejegyzés “Vírushelyzet” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ez nagyon érdekes volt!!

  Azt jó lenne tudni, hogy miképp oldják meg a szülők a gyerekek felügyeletét?? Írod, hogy a sulik zárva, az emberek viszont dolgoznak… ezt hogyan? Én talán pont ettől félek a legjobban (egy másik országban dolgozom, mint ahol a gyerek jár iskolába). De nem, a leginkább attól tartok, hogy mi elkapjuk, a gyerek meg nem: hogyan oldjuk meg a mindennapokat?

  1. Ad hoc módon 🙂 Amiket én látok magam körül:
   – nagyszülők. Ez nem kivételes, itt alapvetően akkor van leginkább gyereked egyáltalán, ha van hozzá nagyszülő is, lévén az olasz állam nem nagyon bőkezű a szolgáltatásokkal. Ezért egyébként is nagyon jelen vannak a nagyszülők a gyereknevelésben.
   – a szomszéd családban összeterelték az unokatestvéreket, és a 4 szülő felváltva vigyáz rájuk (a szabadságuk terhére)
   – a vírusra tekintettel viszonylag sok helyen smart work /home office van (hatalmas előrelépés, mert eddig az olasz cégek ezt egyáltalán nem szorgalmazták) – így otthon van legalább egy szülő
   – viszik magukkal a munkába a gyerekeket – a szomszédos bárban pl. 3 kicsi van a pult mögött, mert a mamának dolgoznia kell (családi vállalkozás, így nagyikkal és nagynénivel van, nem idegenekkel), de a kolléganőmnél is felmerült, hogy behozza a gyereket (csak aztán önkéntes karantéba vonult (=home office), mert északon voltak síelni közben)
   – egyéb szerveződések ismerős családok között – általában úgy, hogy több család összeáll és beosztja a gyerekfelvigyázást.
   – fizetett babysitter – akár több család megosztva.

   Nyilván mindenki túlél, ahogy tud – és ebben az esetben a munkaadó is talán nagyobb elnézést tanúsít. Ne feledjük azt sem, hogy pl. a turizmus hirtelen visszaesése miatt éppen most rengeteg ember maradt munka nélkül (most indult volna a szezon, a rengeteg szezonális szerződéssel turizmusban dolgozó embernek, ők most munka nélkül vannak egyelőre, és nem tudjuk, mi lesz hosszabb távon).

   Egyébként ezt éppen egy (háromgyerekes) barátnőmmel beszélgettük, hogy ha nincsen az ember körül nagyobb család (nagynénik, nagyszülők stb), érdemes azért mindig egy tervvel rendelkezni, hogy kire lehet hagyni a gyereket gond esetén. Pl. ők egy másik háromgyerekes családdal állnak olyan közeli baráti kapcsolatban, hogy ha bármi lenne, ők át tudnák vállalni a gyerekeket (és már beszéltek is erről, kölcsönösen). Nyilván reméljük, sosem kerül erre sor…

 2. Köszi. Hát ez nem túl megnyugtató. Egyrészről védik az embereket (az iskola bezárásával), másrészt egy újabb megoldandó feladat elé állítják őket.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s