Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 2

Vajon miért terjesztették ki a vörös zónát az egész országra? 

Elsősorban az emberek mozgását – ezzel a vírus széthordását –  szeretnék korlátozni.

Nagy felháborodást okozott tegnapelőtt a hír, hogy a karanténben lévő (extra iskolai szünetet tartó) zónákból tömegesen mentek / jöttek síelni – pl. Toszkánába is (Abetone). “Ha már szabi, hát használjuk ki” felkiáltással.

Illetve még szombat éjjel nagyon sokan nekiindultak délnek, hogy elmeneküljenek a lezárt zónákból. Különösen, akiknek van délen család (azaz az északi lakosság felének).

Egyébként teljesen logikátlan ez a reakció, fura, hogy az emberek megijednek attól, hogy otthon (mármint tényleg otthon, a saját lakásukban) kell eltölteni néhány hetet. Mert étel van (lehet bevásárolni), tévé és net van, telefon van – azaz nincsenek elvágva a világtól, és egyébként is a saját életterükben lehetnek, akkor miért ilyen félelmetes, hogy ott maradjanak?

Alapvetően az az egészben a legfurcsább, hogy a legtöbben személy szerint nem láttunk még  beteg embereket, ismerősöket, így ez az egész tilalomrendszer nagyon absztrakt. Ugyanakkor pont azt kell belátni, hogy “nekem ugyan most nincsen problémám”, de pont azért kell bezárkózni, hogy ne is legyen.

Pszichológialiag meg nagy a nyomás a karantén / vörös zóna szavak alatt. Hiába tudjuk,  hogy megelőző rendelkezés, ezt hallva mindjárt valami amerikai katasztrófafilmben érezzük magunkat. Közben meg “csak” kihalt utcákat, üres bárokat és távolságot tartó embereket látunk magunk körül.

Csak érdekesség, hogy az elmúlt hetekben egy csomó, magát magyar újságírónak mondó ember lépett be az ittélők különböző fb csoportjaiba és kerestek interjúalanyokat. Nem fogtok meglepődni, hogy a legpánnikkeltőbb, legbutább stílusban író tagok jelentkeztek először, hogy nyilatkozzanak. A magyar sajtó tehát (részben) innen tájékozódik…

 

4 című bejegyzés “Jelentés a vörös zónából – 2” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Én azon döbbentem le, hogy a magyar kormány most azt javasolja, hogy aki Olaszországban tartózkodik, jöjjön haza. Ugyan hülyének nézzük a nápolyit, hogy hazamenekül a nagyihoz, valamint éppen ki akarjuk toloncolni az iránit, aki éppen karanténban van (oké, értem, nem működik együtt… de mit csinál az a diák? ki akar lógni a karanténból… valahogy ellentmondásosnak érzem a híreket, megyek is, rendesen utánanézek, mielőtt felelőtlenül kommentelgetnék)… mindensetre oké, nyilván aki Mo-ra jön Oo-ból, azonnal karanténba vonul, remélem.

  1. Hat, ez legalabbis logikatlan. Nyilvan ha haza akar menni a turista, muszaj hazaengedni, de kulon hivni olyanokat, akik nem mennenek (diakok stb), miert? Foleg, h a magyar adatokat sztem egyelore ko alatt tartjak, es ha beindul a jarvany, nem tudom mo lesz a lerohadt eg.uggyel? 😦

 2. Bezzeg, MINDEN annyira ellentomndásos!!

  Ez megint egy jó kis poszt volt! Vajon ránk is ez vár majd? (karantén) Ahogy írtad, tényleg az az egyik elképesztő a helyzetben, hogy két hónapja van szó a koronavírusról, és még soha senkivel nem találkoztunk, aki ebben betegedett volna meg :)) (de ahogy írod is: szerencsére)

  A vészhelyzetekre megjelenő, és rémhíreket szürcsülő újságírók pedig, pffff…. nekem annyira elegem lett pl az Indexből, hogy képzeljétek, egy ideje párhuzamosan olvasom a Mandinerrel. Egyensúlyba hozom a világot.

  1. Azert a szamok abszolút ertekben nagyon alacsonyak. 66 millios lakossagbol 8000 beteg. Az is adott helyeken koncentralva.
   Sztem egyebkent u.ez lesz Nemet-, meg Fr.o-ban is, nemi kesessel….

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s