Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 7

Ez a karantén természetesen elképesztő negatív hatással van a gazdaságra, aminek már most erős társadalmi következményei vannak.

A legfontosabb probléma, hogy sok munkahely áll, vagy főleg a turizmusban az éppen most kezdődő szezon gyakorlatilag bizonytalan időre elhalasztódott.

Akinek rendes munkaszerződése van, azt esetleg kötelezően szabadságra küldik (így aztán nyáron majd dolgozhat), vagy csökkentik az óraszámát – és ezzel fizetését is.  A legjobb esetben otthonról dolgozhat.

Aki szabadúszó, annak eltűntek a munkái és ezzel együtt a bevételei is (taxisok, fordítók, projekt menedzserek, idegenvezetők – az élet legkülönfélébb területein dolgozók).

Akinek saját üzlete vagy más kisvállalkozása van (a cipésztől a csőszerelőig), az most áll, hiszen semmilyen nem életfontosságú ügyben nem szabad kimozdulni otthonról.

Ugyanakkor aki még dolgozik, de esetleg gyerekei vannak, annak plusz költségei merülnek fel, ha nem tudja családban megoldani a felvigyázást (babysitter).

A kormány most délben jelentett be egy 25 milliárd eurós csomagot (a GDP 1,1%-a), amellyel a különféle megoldandó problémákat orvosolni próbálják. Nem egyszerre, és még nem minden részletet dolgoztak ki, de amit már most tudni lehet: 

  • első menetben 12 milliárdot osztanak szét, utána számítanak az EU-s pénzekre is
  • elsősorban az egészségügy és a polgári védelem kapja
  • adóvisszatérítés, -csökkentés a vörös zónában lévő vállalkozásoknak
  • segélyek a vállalkozásoknak
  • segítség a dolgozóknak: itt elsősorban a cassa integrazione-ra gondol mindenki, ami már a válságban is sokaknak segített. Ez azt jelenti, hogy ha a cégnek kevesebb megrendelése van, akkor csökkentheti, vagy akár szüneteltetheti egyes dolgozói munkaidejét, és a dolgozó némi kompenzációt kap az államtól, kb. mintha munkanélküli segély lenne.
  • az egészen kis vállalkozásoknak (5-15 fő) fizetéskiegészítési alap létrehozása
  • családok: kivételes gyed/gyes, azaz otthon lehet maradni a gyerek(ek)kel bizonyos körülmények között
  • egyéni vállalkozók, szabadúszók, szezonális munkavállallók: a tb  befizetések átmeneti felfüggesztése

Szó van arról, hogy a bruttó 30 000 euró/év alatti bevétellel rendelkező dolgozóknak egy időre felfüggesztik a lakáskölcsön részletfizetését, de erre nem tért ki külön a miniszterelnök, remélhetőleg egy további intézkedéscsomag része lesz.

Forrás.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s