Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 25

Kis tájékozódás saját hatáskörben 🙂

Tegnap beszéltem a szomszédommal, aki Careggiben sebész.

Careggi a Toszkán régió fő kórházkomplexuma, hasonló a budapesti klinikákhoz, város a városban.

Risultati immagini per careggi
Ez a főbejárata
Risultati immagini per careggi
Ez az épületek térképe
Risultati immagini per careggi
A szürke a főbejárat, mögötte a sok épület

Ő azt mondja, hogy Toszkána egyelőre jól áll. Csak a pistoiai és az arezzoi kórházak állnak közel a telítettséghez (ezek kisebb helyi kórházak).

Careggiben 62 koronavírusos beteg van jelenleg, ebből 18 intenzíven. Alapvetően kb. 60 intenzív ágyhely van, amit ki tudnak rendesen bővíteni a műtőkkel (ahol szintén van lélegeztetőgép). Terjeszkednek a műtőkben, egyre többet készítenek elő koronavírusos betegfogadásra.

Már több mint egy hete csak az életmentő műtéteket csinálják, de ezzel együtt is folyamatos a munka (főleg daganatos betegeket műt ő is egész nap).

Alapvetően ha nem szalad el nagyon a betegszám, akkor jók vagyunk a régióban. De mivel időben lett karantén, szerinte ez tartható lesz.

Kérdeztem, hogy ok, hogy most jók vagyunk, de egyszer fel kell oldani a karantént, akkor el fogja mindenki kapni. Azt mondja, hogy utána konstans alacsonyabb esetszám várható. Mint a sars-nal, amiből jelenleg is 4 beteg van intenzíven csak náluk, pedig már senki nem beszél róla…

Északon viszont durva a helyzet. Beszéltem egy magyar orvossal, aki északon, a nagyon fertőzött területen dolgozik háziorvosként. Ő egészen másról számol be, és ezt a szomszédom is külön kiemelte, hogy az északi kollágák sajnos nagyon másban élnek.

Reggeltől estig dolgoznak, most már ablakon át, mert nincs lefertőtlenítve a rendelő, sok személyesen ismert kollégája és ápolók betegek, sőt naponta halnak meg. Azt mondja, nincs elég maszk, felszerelés, lélegeztetőgép. És a csúcs még csak talán most hétvégén jön…

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s