Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 32

Önkéntesek

A koronavírus-helyzet elejétől eddig 50 000 önkéntest vontak be a betegszállításba a vírus elleni küzdelemben. Teljesen különböző embereket, van köztük gyári munkás, tanuló és munkanélküli.

Ez nekünk magyaroknak nagyon nagyon furcsa, de a mentős betegszállítás nagyját önkéntesek végzik. Őket önkéntes szervezetek tömörítik, szervezik, ellenőrzik, és a kórház/egészségügyi intézmény ezekkel az önkéntes szervezetekkel áll kapcsolatban, hogy egyeztessék a szolgáltatást.

Békeidőben három nagy önkéntes szervezet van, amelyik a betegszállítással foglalkozik, Anpas (Associazione nazionale pubbliche assistenze), VöröskeresztCroce Rossa Italiana és a Misericordia- k (ezek teljesen profi privát egészségügyi szolgáltatók, majd írok még róluk).

A vírus megjelenésekor azonnal egyeztettek a Protezione civile-vel (kb= Polgári védelem), és elkezdtek kapacitásokat bővíteni.

Ilyen jellegű vészhelyzettel ők sem találkoztak még, ahogy más sem, és nem elegek náluk sem a védőeszközök.

De a karantéban lévő idős, beteg emberek ellátására (főleg bevásárlás) is azonnal megszervezték az önkéntesek szolgáltatását. Milánóban egy telefonon kérhet segítséget az, aki szükségét érzi, megbeszélik, mit vegyenek meg neki, majd házhoz szállítják a kért dolgokat.

A telefont fogadó önkénteseket március elején képezték ki, ők rendelkeznek információval a szolgáltatókról is (gyógyszertárak, boltok, ételkiszállítók – gondolom, itt soron kívül be tudnak vásárolni, mert egyébként alkalmilag akár órákat is sorban kell álni az élelmiszervásárláskor), majd a kiszállítók intézik a bevásárlást és kiszállítást.

Itt az önkéntes szervezet együttműködik Milánó város polgármesteri hivatalával, és a helyi Polgári védelemmel.

Ebből a két példából is látszik, hogy Olaszországban az önkéntesség nem egy ad hoc helyi jellegű dolog, hanem jól szervezett, és rendszerszinten az állam által használt szolgáltatás, amelynek kultúrája van. A teljes lakosság kb. 10%-a rendszeresen végez önkéntes munkát, ez több, mint 6 000 000 ember.

Cikk itt.

2 című bejegyzés “Jelentés a vörös zónából – 32” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s