Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 35

Magyar és olasz válságkezelés. 

Magyarország kormánya felébredt végre és bejelentett néhány intézkedést.

Az olasz kormány egy hónapja kezdte a segítségnyújtást. Nézzük meg, milyen nagyságrendben.

A magyar kormány először is a bankhitelek automatikus felfüggesztését rendelte el mindenkinek, bevételtől függetlenül, ami  ugyan további költségeket jelent a hiteleseknek, de most egy pár hónapig fellélegezhetnek azok, akiknek kiesett a bevételük.

Az olaszoknál nincsen ilyen automatizmus, a hitel felfüggesztését kérni kell, és akkor jár, ha az idei első negyedévi bevétel kimutathatóan kisebb, mint a tavaly utolsó negyedévi.

A magyar kormány eddig az alábbiakat javasolta eddig a (kis)vállalkozóknak:

 • 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA adófizetési kötelezettség alól. A mentességi körbe tartozik a fodrászat, a szépségápolás, a festés, üvegezés, villanyszerelés, az egyéb humán-egészségügyi ellátás, az előadó-művészet, a víz-, gáz-, fűtésszerelés, az épületasztalosság, a járóbeteg-ellátás, a padló- és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátása.
 • A március 1. előtt keletkezett KATA-adótartozásokra haladékot adnak,
 • a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a médiaszolgáltatók kieső reklámbevételeik miatt. (A másik két szektor korábban járulékmentességet kapott.)
 • Kiemelt ágazatok támogatása, amelyeket most újra kell indítani, például a turizmus, az egészség-, az élelmiszer-, az építőipar, a mezőgazdaság, a logisztika, a közlekedés, a film- és kreatívipar.
 • Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.

A KATA felfüggesztése azért lehet problémás, mert lehet, hogy éppen lenne mit kiszámlázni a katásnak az eddigi munkáiból, csak most nem teheti, ha épp nem működik a vállalkozás.

Az egyéni vállalkozóknak Olaszországban egy első 600 eurós gyorssegélyt (adómentesen és különösebb kritérium nélkül) lehet kérni ápr. 1-től, amit eddig majd’ 2 millió egyéni vállalkozó meg is tett, és ami április 20-ig kell, hogy megérkezzen. Nem kell felfüggeszteni a vállalkozást, így ha véletlen még lenne mit dolgozni vagy kiszámlázni, megteheti az ember. Az adóelőlegek számolásában változás lesz – általában az előző év bevételei alapján számítják, most az idei első negyedév bevételei alapján fogják. Illetve különböző adó- és járulék halasztás, elengedés várható.

Ami a cégeket és a dolgozókat érinti Magyarországon – erről még nincsenek részletek:

 • Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.
 • Munkahelyteremtés: beruházásokat fognak támogatni összesen 450 milliárd forint értékben.
 • A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik,
 • az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejártáig,
 • illetve a veszélyhelyzet alatt a gyes, gyed jogosultságokat meghosszabbítják.
 • Család- és nyugdíjasvédelem program: visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ezt négy részletben teszik meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat kapnak majd, ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

Olaszországban  a legutóbbi intézkedések:

 • a vállalatoknak kölcsöngarancia 800 000 euróig, illetve 5 milliós összegig  akölcsön 90%-ra. Ez a kicsinek látszó különbség sokat jelent, ugyani ha nem 100%-os az állami garancia, a bankok ugyanazt a hitelképességi izsgálatot végzik el, mint a normál hiteleknél, ami pedig hosszúra nyúlhat.
 • májusig felfüggesztve az adóbefizetések, és itt a második lakásra kivetett ingatlanadó és a kommunális adó is szóba jött
 • lakás- és üzleti célú bérlésre támogatás
 • és a leállás elejétől bevezetett cassa ingterazione, azaz hogy a nem dolgozó alkalmazottak fizetésének nagy részét átvállalja az állam. Eredetleg 9 hétre tervezték, most hosszabbítják. Ennek van egy felső határa, 1200 euró, akinek olyan magas volt a fizetése, hogy ennél több járna, az is ezzel kell, hogy beérje.
 • akik feketén dolgoztak, azoknak is járni fog egy kisebb összeg
 • akik nem tudnak dolgozni, de nem céges alkalmazottak vagy vállalkozók, annak vészhelyzeti jövedelem: 500 euró két hónapon keresztül (ezek főleg a családi gondozók, bejárónők, ápolók stb, akik elvesztették a munkájukat)
 • igénybevehető baby sitter bón a dolgozóknak, vagy különleges gyes pár hétre
 • 14 év alatti gyerekeknél 80-160 eurós bón jár a családnak
 • a szegényebbeknek (itt a kritériumok minden önkormányzatnál változnak, de általában azt kérik, hogy ne legyen több megtakarítása a családnak, mint fejenként 2000-5000 euró) havi ételbón, aminek a mértéke kb. 100-150 euró fejenként (attól függ, hány tagú a család stb).

És az olasz sajtó a napokban nagyon kritizálta az EU-t, hogy arányaiban nagyobb (15-szörös) segítséget nyújtott Magyarországnak, mint a járvány által hivatalosan jobban sújtott olaszoknak. Kérdés, hogy ebből mennyit fognak látni a bajban lévő magyar emberek…

2 című bejegyzés “Jelentés a vörös zónából – 35” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s