Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 36

Fase 1

Hetedik hete van lockdown Olaszországban, de talán lassan ismét nyílik az ország. De hogy is vagyunk itt ebben a nagy bezártságban?

Ahogy minden országban, itt is igaz, hogy hatalmas szakadék képződött a gyerekeket nevelők és nem nevelők között. Akinek óvodás, iskolás korú gyereke van, az valószínűleg most még leterheltebb, mint amikor dolgozott, főleg, ha maga is dolgozni próbál otthonról. Az iskolák online oktatnak, ahogy Magyarországon is, és most úgy tűnik, szeptemberig nem is lesz ebben változás.  Egyelőre nem világos, hogy hogyan zajlik majd az érettségi, sőt, az olaszoknak olyan fontos terza media vizsga. Ez utóbbi nekünk fura, hiszen itt 14 évesen, a scuola media befejezése is egy vizsgával zárul, ennek esetleges elmaradása nekem, magyarnak éppen vállvonogatós mindegy lenne, mivel egyébként nem múlik rajta semmi, hiszen mire levizsgáznak, már rég kiválasztották és beiratkoztak a középiskolába, de az olaszok ezen éppúgy felhördülnek, mintha az érettségi maradna el. Most úgy tűnik, hogy egy tesina-t (kb. mini szakdolgozozat egy választott témában) kell majd a 14 éveseknek írni, míg az érettségizők egy hatalmas szóbeli vizsgával abszolválják majd középiskolai tanulmányaik végét június közepétől, de egyelőre semmi nem biztos.

Az otthon töltött hetekben mindekinek beállt egy ritmus, sokan otthonról dolgoztak, és a szabadidőt is sokféleképp el lehet tölteni: online sportfoglalkozások, filmek, könyvek és újságok, virtuális múzeumséták, sok chat és telefon a családdal, barátokkal. Mindenki főz, kenyeret és pizzát süt, bár mostanra rengeteg étterem, bár, fagyizó is átállt a kiszállításra.

A barátokkal beszélgetve és a mi tapasztalataink szerint is kb. a múlt hétre fogyott el az emberek türelme, most már a legtöbben alig várják, hogy kimozdulhassanak, idegesek, mérgesek, egyre jobban aggódnak az anyagiak miatt, és nem mindig találják megfelelőnek a  kormány kommunikációját, intézkedéseit.

Fase 2 – május 4-től

A munkába a sokan május 4-én mehetnek majd vissza, de ez is még nagyon bizonytalan, hogy hogyan. Különféle iránymutatások láttak napvilágot, hogy a munkahelyeken 1,8 m-es távolságot kell majd tartani a dolgozóknak egymás között, napi kétszer kell takarítani és fertőtleníteni, mindenkinek maszkot kell majd hordania (ez mondjuk még azért nem biztos, mert lehet, hogy nem lesz elég), és folyamatosan kezet mosni, sőt, a munkaadó a dolgozó lázát is megmérheti. Mindenesetre ez kb. 2,7 millió dolgozót érint majd (a kb. 23,5 millió aktív munkavállalóból), ezen kívül sokan sosem hagyták abba a (bejárós) munkát és sokan továbbra is otthonról dolgoznak majd. Az otthoni munkára Olaszországban a Smart working kifejezés terjedt el, ez egyébként eredeti értelmében egy olyan munkaformát jelent, amivel néha otthonról, néha pedig a cégnél ülve dolgozik az ember, kombinálva mindkettő előnyeit attól függően, mire van szükség.

Az elképzelések szerint a munkaidővel fognak variálni, hogy ne legyen reggeli és esti forgalmi csúcsidő, ezért csúsztatják a munkaórákat, azaz a cég 24/24 nyitva lesz, csak a dolgozók rotálodnak napközben, és lehet, hogy egy ideig nem lesz hétvége sem, olyan értelemben, hogy a heti két szabadnapot nem feltétlen szombat és vasárnap adják majd ki.

A divatipar, a bútorgyártás, építőipar, autógyártás indul újra, a szolgáltatások közül a fodrászok, kozmetikusok, tetoválószalonok – ők egyszerre egy vendéget fogadhatnak és az egészségügyi intézményekhez hasonló tisztasági intézkedések mellett dolgozhatnak majd. Már ez sem teljesen világos, hogy hogyan lesz megoldható, de az végképp elképzelhetetlen (annak aki legalább egyszer betette már a lábát egy olasz bárba), hogy a bárok és éttermek is úgy nyithatnak újra, hogy a bentlévő kliensek között legalább egy méter távolság legyen.

Egyelőre azt kérik mindenkitől, hogy a bevásárlásokat továbbra is úgy tervezzék, ahogy eddig, azaz heti egyszer, a családból egy ember menjen előre elkészített listával bevásárolni. Sorok lesznek továbbra is, de most már a legtöbb szupermarketben előre lehet időpontot foglalni a bevásárlásra (különféle alkalmazásokkal), ez így marad május 4. után is.

Ezen a második fázison egyébként egy munkacsoport dolgozik, amelyet elég sok  kritika ért, mert

  • vezetője éppen a több privát cégnél tapasztalatot szerzett topmenedzser, Vittorio Colao, aki a Vodafone Italia-t vezette, és most Londonból jött haza erre a feladatra
  • a 17 főből csak 4 nő van, miközben, ahogy lenni szokott, az elmúlt hetekben is a nők vitték el a terhek oroszlánrészét: gyerekkel való foglalkozás, háztartás, idősgondozás, és persze az egészségügy, ahol szintén nők dolgoznak többen

Ugyanakkor szerintem pozitív, hogy pl. Mariana Mazzucato is bennevan, aki több könyvet is írt már arról, hogy mekkora (volt) az állam(i finanszírozás) szerepe még a látszólag olyan, privát szektorban nagyra nőtt hightech cégek újításaibn is, mint az apple vagy a windows.

Van min gondolkozniuk, az olasz gazdaság elképesztő veszteségeket szenvedett el, rengeteg ember elveszti a munkáját, és teljesen át kellene gondolni az egészségügy rendszerét, valamint úgy en bloc ezt a fogyasztásra, keleten rabszolgamunkával megtermelt javak eszement vásárlására épülő, a láthatatlan (reproduktív) munkákat nem eurósító (megbecsülő) egész rendszert. Lesz hozzá bátorságuk és erejük? Nem vennék rá mérget.

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s