Mindennapok

Jelentés a vörös zónából – 37

Vasárnap este Giuseppe Conte miniszterelnök beszédet tartott a május 4-e után várható intézkedésekről, szabályokról. Hosszú beszéd volt, utána sajtótájékoztató keretében az újságírók is kérdezhettek, de sokminden továbbra sem világos.

Néhány főbb információ:

  • sokan visszatérhetnek a munkába,  megfelelő feltételek mellett. Ezek a  távolságtartás (1,8 m két ember között), folyamatos fertőtlenítés (munkaállomásokon),
  • most már nem csak a lakóhelyünkön (városban vagy faluban) mozoghatunk, hanem a régióban is, de továbbra is csak megfelelő okkal. Ezek az eddig is érvényes egészségügyi, munka, alapszükségletek kielégítése (bevásárlás stb), valamint ehhez hozzájön a családtagok meglátogatása. Ezzel együtt sem lehet csoportosulni, nagyobb összejövetelt szervezni.
  • aki külföldről jönne haza, az továbbra is 14 napos karantéba kerül
  • továbbra is tilos a családi nyaralóba elmenni, kivéve ha valamilyen sürgősen megoldandó probléma lép fel
  • megnyitják a parkokat, zöld területeket, de mindenhol tartani kell a biztonsági távolságot
  • lehet majd sportolni a lakhelytől távolabb is, de május  18-ig semmiképp sem csoportban. Aki tenger mellett lakik, fürödhet, aki erdő mellett, az sétálhat. Lehet biciklizni és futni. Május 18-ig viszont nem nyitnak ki a sportközpontok
  • a beszéd témái közül fájóan hiányzott az iskolával kapcsolatos információ (mondjuk, hogy ez valahogy tipikus ebben a társadalomban? Nem, ne legyünk rosszmájúak). Újságírói kérdésre derült csak ki, hogy az iskolák újraindítását szeptemberre tervezik, de semmi elképzelés nincs arra nézve, hogy mi lesz azokkal az otthonlevő gyerekekkel, akiknek a szülei most visszamennek dolgozni.

Mindent összevéve az az emberek benyomása, hogy minden nagyon bizonytalan. Még csak nem is hibáztathatjuk a kormányt, hiszen senki nem tudja, látja előre, mi lesz, ha az emberek ismét elkezdenek kapcsolatba lépni egymással. Túl sok a változó, túl sok az előre nem tervezhető kritérium, viszont semmire nincsen még precedens. Valószínűleg ezért nem látszik tisztán semmilyen hosszabbtávú, jobban kidolgozott terv, mert majd annak alapján lépnek tovább, ahogyan alakulnak a dolgok május második felére.

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s