Kultúra, Országjárás

Amfiteátrum Volterrában

Volterra megér egy látogatást, ez egészen biztos. Eddig a római teátrumot tudtuk megnézni a sok egyéb látnivaló (etruszk, római kori és középkori) mellett, most nemsokára remélhetőleg már az amfiteátrumot is.

a római teátrum, azaz színház Volterrában

Azért nem fedezünk fel minden évben egy amfiteátrumot, még errefelé sem. És ezt a volterrait is egészen pontosan 2015-ben találták meg, de csak idén kezdték el feltárni. Volt is meglepetés most júliusban, amikor kezdetnek egy teljesen intakt folyosót sikerült kiszabadítani a föld alól.

Az eredeti feltételezésekhez képest nagyobb is az építmény, 90 m* 70 m-es, eliptikus formájú, és valószínűleg az ie. 1. században építették. Egyelőre 6-10 méter közé teszik a mélységét (azaz a magasságát), az még kiderül, igazuk van-e. Mindenesetre ezek a méretek egy igen impozáns amfiteátrumot mutatnak, ahol a nézőtéren 3 lépcsősoron ülhetett 8-10 ezer néző.

Most úgy tűnik, hogy részben benyúlik a temető alá, ami persze megnehezíti majd a feltárást. Van ennél nagyobb (pl. a legnagyobb, a Colosseum, vagy akár PozzuoliArlesNimesPulaVerona), és régebbi is (pl. a pompeii ie. 70-ből), és Toszkánában sincsen egyedül (LuccaFirenze,  Arezzo), de ami miatt olyan különleges ez az amfiteátrum, az az, hogy több száz éven keresztül a létezéséről sem tudtak. A világon ma ismert kb. 230 római amfiteatrum közül egyiket sem kellett “felfedezni”, hiszen egyik sem tűnt el az idők folyamán, mindig tudtak a létezésükről, még akkor is, ha az évszázadok során egészen más funkciót kaptak, ma már csak a romjaikat látjuk, vagy esetleg beépítették őket, mint a luccait.

A volterrai amfitátrum viszont ezer évig a föld alatt pihent, a város temetője alatt, az etruszk fal közelében. Úgy tűnik, hogy legutóbb a középkorban volt emberi tevékenység benne (vagy rajta). Azt már az előzetes felmérésből is tudták, hogy szinte érintetlenül hever a föld mélyén, de még így is meglepetés volt, milyen jó állapotban van. Ezen túl a feltárás abban is segít majd, hogy megértsük Volterra szerepét a római birodalomban.

AZ AMFITEÁTRUM

Az amfiteátrum (“körkörös színház”) római találmány. Míg a (görög példára épített) félkör alakú teátrumban tragédiákat, kommédiákat és szatírákat nézett a római polgár, már ha az elithez tartozott, ebben a teljes kör alakú építményben az ie. 1. századtól a tömegek szórakoztatása folyt. Minél nagyobb volt a hely, annál több embert tudtak egyszerre szórakoztatni a benne folyó gladiátor / vadállat harcok, a kocsi- és atlétikai versenyek.

“Panem et circenses” (kenyeret és cirkuszt) kell adni a népnek, ahogy Juvenalis megírta, ennek megfelelően mind a császár, mind az elit gyakran finanszírozott efféle látnivalókat az amfiteátrumokban. A propaganda remek eszközei voltak ezek az előadások, amit gyakran vadállatharccal kezdtek, majd gladiátor tornákkal folytattak, végül bűnözők nyilvános kivégzésével zártak le, ami lehetőleg látványos és véres volt (keresztrefeszítés, vadállatok elé vetés stb).  Ez egyben nyílt és világos üzenet is volt arról, hogy mi történik azzal, aki a hatalom ellen találna fordulni.

Cikk itt.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s