Miért is van ez a blog?

A statisztikák szerint a magyar nők, ha külföldi férfit választanak társul, elsősorban német, másodsorban olasz állampolgárságú férfival kötnek házasságot.
Ez azt jelenti, hogy sok-sok magyar nő – a legtöbb esetben néhány hónap vagy év távkapcsolat után – úgy dönt, hogy Olaszországba költözik. Ritkán fordul elő ennek ellenkezője, aminek számos oka van, és talán erről is képet ad majd ez a blog.

Sok egyetemista kap ösztöndíjat olasz egyetemekre, és tölt itt 3-6-9 hónapot, vagy akár bekapcsolódik az itt folyó tudományos kutatások valamelyikébe.

Aztán egyre több olyan fiatal (vagy kevésbé fiatal) van, aki élve a munkaerő szabad mozgásának lehetőségével, úgy dönt, hogy Olaszországba jön dolgozni.

Találkoztam már olyanokkal is, akik valamiért leküzdhetetlen vonzalommal viseltettek Olaszország iránt, és mindent megmozgattak, hogy legalább egy ideig itt élhessenek.

Számos oka lehet tehát annak, ha valaki néhány hónapot vagy évet, esetleg az egész hátralevő életét itt szeretné leélni.

Könnyű ezt megtenni?

2008-ban természetesen könnyebb, mint 5 éve, amikor nemhogy a schengeni övezet, de még az EU tagjai sem voltunk, és nem is álmodhattunk szabad „nyugati” munkavállalásról. Sokkal-sokkal könnyebb, mint 20-25 éve, amikor nemcsak az országból kijutni volt nehéz, de sem telefon, sem internet nem segített a kapcsolattartásban, és még senki sem sejtette, hogy egyszer low cost járatokon fogunk viszonylag olcsón utazni itthon és otthon között.
De mindezek ellenére nem könnyű ezt az akadálypályát megfutni, lépésről lépésre intézni az ügyeket mindkét országban, munkát találni, alkalmazkodni egy másik ország munkaerőpiacához, írott és főleg nem írott elvárásaihoz, szokásaihoz. És ez még csak az egyik része a kalandnak, hiszen annak dacára, hogy egymástól nem is olyan messze fekvő európai országról van szó, rengeteg különbség van a két nép mentalitásában, életfelfogásában, a mindennapok és a kapcsolatok dinamikájában.

Turista- vagy letelepedett szemmel nézed az olasz valóságot?

Olaszország vitathatatlanul gyönyörű, kulturálisan gazdag (mit gazdag! annál valószínűleg sokkal több), ezerarcú ország. Gondoljunk csak arra, hogy északon szinte német/osztrák szellemben működik az ország, míg a legdélebbi vidékeken könnyű felfedezni akár az arab hatást is. Ezért aztán rengeteg magyar turista jön és csodálja a városokat, a káprázatos mediterrán vidékeket, a mindenütt jelenlevő tengert. De azt bizton állíthatom, hogy egészen más képet kapunk minderről, ha utazóként eltöltünk itt néhány napot/hetet, vagy ha itt lakunk és a mindennapjaiban éljük meg az országot.

Ezzel a bloggal elsősorban az a célom, hogy a nagy kalandra vállalkozókat segítsem lépésről lépésre a letelepedés folyamatában, az ország megszokásában, de azt gondolom, hogy az információk hasznosak lesznek a magyar turistáknak is, ha nemcsak amolyan tömegturizmust művelnek, hanem szeretnék megérteni Olaszország mindennapjait is.

Azért vállalkozom erre, mert én ennek a kalandnak a kellős közepén vagyok, már sokat tanultam, de még mindig rengeteg dolgot kell megszoknom, megértenem és korántsem értek véget a meglepetések
Ha többet szeretnél tudni rólam, kattints ide.

56 című bejegyzés “Miért is van ez a blog?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szia Gabi,
    Jo ez a kezdemenyezes, meg jokat irogatsz, bizony igazi kaland Italia, turistakent nyilvan, a gyonyorusegeivel, de itt elve is, a “labszagaval” egyutt is. Most csak atfutottam a blog-ot, majd jovok vissza es irok / olvasok ha beugranak konkret dolgok.
    En jo 9 eve elek Firenzeben, ha igy hirtelenjeben meg kellene fogalmaznom, hat, szines. Ha az ilyet szereted, birod, akkor itt elni is szeretni fogsz (hu de kifacsartul mondtam).
    Megkerdezhetem, mit dolgozol, mivel foglalkozol?
    Akkor kalandra fel, egy szekerrel!
    Irj ha segitsegre van szukseged. Ha tudok, nagyon szivesen.
    Szia
    Melinda

    1. Kedves Melinda!
      Jó pár napja kutatok a neten Firenzében élő magyarok után ,eddig kevés sikerrel… úgyhogy most nagyon megörültem, hogy “rád találtam”..
      Esteleg felvehetnénk a kapcsolatot? lenne pár kérdésem 🙂
      Előre is köszönöm
      szép napot!
      üdv.Ami

      1. Szia Ami, nem biztos, hogy Melinda még mindig olvassa a blogot 🙂 Egyébként sokan vagyunk itt Fi-ben és környékén. Mindenesetre a fb-on is van “Magyarok Firenzében és környékén” csoport, illetve “Toszcanai magyarok” is. Ott is érdemes körülnézni…

  2. Szia Gabi!

    Az ajánlások között futottam bele a blogodba. Nagyon jó stílusú, összeszedett és szép, nagyon áttekinthető és nagyon tetszik. Jók az ilyen írások, ezek segítenek a legtöbbet az utazóknak és az újrakezdőknek.
    Én jelenleg Hollandiában vagyok életkezdő, és nekem is sokat jelentettek az ügyintézésben a már itt berendezkedett honfitársaim tanácsai.
    Úgyhogy hajrá; sikeres életet és kitartó blogírást kívánok!

  3. Szia Gabi!
    Bocsanat,h igy hirtelen rad tortem az ismeretlensegbol,de nagyon orulok ennek a blognak.Jelenleg itt es otthon vagyok.Tavkapcsolatban.Dontes elott.Ugy latom boven tudok meriteni otleteket,hogyan csinaljam,amikor a tavkapcsolatot fel akarom szamolni.Elore is koszonom.Agi

  4. Szia, Gabi!
    Örülök a blogodnak, ha csak tehetem, benézek. Szeretem olvasni a bejegyzéseket, és általában azon kapom magam, hogy mosolyogva, egyetértően bólogatok. Az én párom is olasz, nemrég született a kislányunk, így jelenleg mindhárman Olaszországban vagyunk. Ebből kifolyólag ismerősek a témák, amiket itt olvasok, és nagyon örülök annak, hogy ennyire összeszedetten, világosan és szókimondóan reagálsz az országban történtekre. Köszi!

    1. Szia Eva,
      nagyon koszonom a dicseretet, igyekszem:)) Gyere olvasni sokszor, es ird le a Te velemenyedet is, ha van kedved. Gratula a kislanyotokhoz :))
      Sok udv

  5. Segítségeteket kérem!
    Sürgősen keresek olyan személyt, aki beszél Magyarul és Olaszul! Lehetőleg Riminiben lakik… De ha környező Megyében van, az sem baj!
    Kihoztam Olaszországba egy terméket és az alkalmazottam, akit felvettem nem jelent meg, betegségre hivatkozva!

    18 fő olasz területi képviselőt hívtam meg a termék prezentációjára, az időpontot el tudom csúsztatni pár nappal!!!

    De a prezentációt sürgősen meg kell tartanom, ami körülbelül másfél – két órát venne igénybe! Természetesen fizetek érte, és ha kell az oda vissza utat is megoldom saját autómmal!

    Akinek van szabad másfél – két órája és a környéken lakik, valamint jól beszél Olaszul az kérem segítsen…
    Anita
    E-mail: europeprodotto@gmail.com

  6. Szia Gabi!
    Én azok táborát erősítem,akik mérhetetlen vonzalmat éreznek Olaszország iránt,ezért úgy döntöttem,hogy június közepe táján egy hónapra elutazom Toscanaba.Ezt a kalandot a lehető legolcsóbban szeretném megúszni,ezért ha tudnál nekem segíteni egy nagyon olcsó szállás megtalálásában,valamint abban,hogy ezt a hónapot hogyan tudom a legpénztárcakímélőbb módon megúszni ,nagyon hálás lennék!
    Bárkitől bármi segítséget nagyon megköszönök!!!
    Üdv!
    Andi

    1. Peldaul ugy, ha egy honapra munkat vallalsz, akar onkentest is, ahol esetleg szallast es ellatast ingyen kapsz. Ajanlom a tegnapi bejegyzes atbongeszeset…

  7. Szia Gabi! Nagyon klassz ez a blog. Én lassan 5 éve tervezem hogy kitelepüljek Rómába, de valahogy mindig maradtam. Most jött el az idő, hogy komolyabban tervezzem. Nem találtam meg az email címed ezen a blogon, de örömmel veszem, ha tudsz tanácsot adni hogy mit tegyek meg első lépésként. Pestről képtelenségnek tartom az álláskeresést, hiába küldözgetem az önéletrajzom. Kérlek, hogy segíts, grazie 🙂 Zsófi

    1. Szia Zsofi,
      hat, ha olvasod a blogot, akkor majd latod, hogy innen is eleg keptelenseg az allaskereses – hogy egybol a rossz hirrel kezdjem 😦
      Nem irtad, hogy beszelsz-e (rendesen) olaszul? MI a vegzettseged? Mit dolgoztal eddig???
      Udv
      Gabi

  8. Szia Gabi!
    Én voltam kint idén nyáron egy olasz srácnál 10 napig Rómában és még délebre,és magával ragadott olaszország.Szeretnék kimenni dolgozni.Szeretném kérni a segitségedet!!Előre is köszönöm
    Üdv:Adrien

    1. Szia, nem ismetlem magam, ha azota tovabb olvastad a blogot, vagy majd most allsz neki, sok dolgora valaszt ofgsz talalni.. Ha marad, amire nem, csak irj. Sok udv

  9. Sziasztok! Bergamoban elo erdelyi magyar lennek… Eddig mokasnak tunt az elet a parommal,(al mio ragazzo)ha jol irtam… lassan az olasz is kezd ram ragadni, de nincs munkam es nem vagyok az otthonulo tipus… Sulit keresnek es magyar ismerosoket ha lennenek itt a kozelben…munkara nagyon nem gondolok, probalok osztondijakat nezni, mivel olasz nelkul itt nem lehet boldogulni… Amugy tortenelem tanarno lennek, diplomak vannak es angol tudas is… igy kicsit rossz egyhelyben topogni…Nem szomorkodom, csak jo lenne egy magyarul beszelo ismeros akivel felfedezhetnem a napok viragosabb pillanatait… 🙂 Elore is koszi mindenkinek! 🙂

    Udv,
    Solya

  10. Sziasztok segítségeteket szeretném kérni dolgozni szeretnék kint olaszba ebbe szeretném kérni a segítségeteket szeretnék e-mail be vagy skypon beszélgetni olyan emberekel akik kint élnek és segíteni tudnak!!

    Köszönöm

    email címem mono1987@citromail.hu

  11. Nagy örömmel olvasom a blogot , gatulálok és kérném a segítségetek kedves Gabi és a többi kint élő magyaroktól, abban, hogy magyar-olasz egyesülettel, klubbal, hogyan tudnék kapcsolatba kerülni?….
    Tartsunk össze és segítsük egymást a világ bármely pontjára elkerült magyarokkal, az általuk működtetett egyesületekkel , baráti klubokkal szeretnék ismerkedni és amikor lehet magyarországi fesztiválokra, rendezvényekre, eseményekre elhívni, bemutatni tevékenykedésük, életük, kalandjait…
    Munkátokhoz, privát életetekhez sok sikert kívánok, Itália vagy a világ bármely pontján is legyetek.
    Nagyszerűek a bejegyzések, remek blogokat olvastam élvezettel és úgy szeretnélek személyesen is megismerni TITEKET “pompás magyarok ” egyszer…
    Választ, elérhetőséget várok.
    Üdvözlettel
    V Mária

    1. Orulunk neked… Ha neten rakeresel, hogy olasz magyar klubok, akkor szerintem talalni fogsz. Iwiwen is tobb ilyen oldal van. Toszkanaban van Toszkana olasz magyar kulturalis egyesulet. De ha megnezed a kulfoldimagyaroldalak.lap.hu-n, tobbet is talalsz. Sok udv.

  12. Szia Gabi! 🙂

    Teljesen véletlenül találtam rá a blogodra, kiköltözést tervezek a férjemmel és a kisfiammal. Egyben persze munkát is, ha van rá lehetőség. A dédnagyapám Udine-ben született, az egyetlen élő olasz rokonom egy 87 éves néni Milano-ban. Rengeteget voltam nála, de már nem nagyon mobilizálható, és tanácsokat sem tud nagyon adni. Beszélek olaszul, a végzettségem optikus. Tudnál nekem esetleg tanácsot adni, vagy ötletet, hogy merre keressek munkalehetőséget, vagy hol érdeklődjem ez ügyben?
    Toszkána a mindenem, remélem sikerül találnom valamit. Itt már tarthatalan állapotok uralkodnak, és ezzel a szakmával egyszerűen nem keresek többet 80 ezer Ft-nál.

    Előre is köszönöm, bármilyen tanácsot is tudsz adni!

    Üdv
    Petra 🙂

  13. Szia Gabi!
    Öt éve élek családommal olaszországban. Gyakran olvasom a blogodat, ahol számomra érdekes dolgokról írsz. Most megfordult a fejemben az önálló kisvállalkozás indításának ötlete, de nincs akitől hiteles információt kaphatnék egy induló kisvállalkozás hívatalos tennivalóiról, terheiről, fizetnivalóiról. Ha van valamilyen információd ezzel kapcsolatban kérlek írj róla néhány mondatban.
    Tisztelettel: József

    1. Szia Jozsef, koszonom es orulok, ha olvasod a blogot :))
      Ami a kisvallalkozast illeti: a tevekenysegtol fugg, milyen formaban erdemes vallalkozni, de errol nem irtal. Ha nem szakmunkara nyitnal vallakozast (pl. komuves, burkolo stb – ennek valamilyen ditta artigianale lenne a megfelelo), akkor az alap vallalkozoi forma a partita iva (kb, mint egyeni vallalkozas, de annal egyszerubb…). Igazandibol ebben csak egy commercialista (konyvelo) tud segiteni. Amikor en nyitottam a vallalkozast, akkor elmondtam neki, mit szeretnek csinalni, stb stb, es o foglakozott a megnyitasaval illetve azota is a szamlakkal, adobevallassal. Ez havonta 60 euroba kerul, es az adobevallasert kulon evente egyszer 180 eurot ker. Ez persze Firenze, talan videken olcsobb. De alapvetoen talalj magadnak egy megbizhato konyvelot es aztan bizd ra a tobbit – csak nagyon gondold at, mire nyitnad, kb mennyi bevetelt varsz, van-e mas tevekenyseged stb stb….
      Sok udv

      1. Szia Gabi! Örülök, hogy ilyen hamar válaszoltál. A vállalkozás kiskereskedelmi jellegű lenne, szabadban, helyben előállított termék forgalmazásával. Pl.: vattacukor, lángos, stb. (csak a példa kedvéért, de nem konkrétan ezek a termékek lennének). Nem kimondottan piaci árusítást tervezek, inkább rendezvények, festa-k lennének a helyszinek. Ami leginkább érdekel, hogy van-e forgalomtól független, havonta fix, minimális fizetendő kiadás ebben az esetben. (pl. INPS, stb.) Köszönöm a segítő válaszod. Üdv.: József

      2. Mindenkepp azt javaslom, hogy szerezz egy commercialista-t, ezt nem tudod meguszni. O mindenre fog tudni valaszolni. Az en vallalkozasom mas jellegu es a beveteleim utan fizetek (sokat). Meg persze a commercialistanak havonta. De az, amit te szeretnel, mas tevekenyseg, tehat nem biztos, hogy ugyanaz ervenyes ra, mint a partita iva-ra. Mindekepp egy commercialista kell, aki megmondja, hogyan a legjobb, mit tudsz levonni az adoalapodbol, szamlazas stb stb.

  14. Valaki tudja vèleltenùl h a Pisa-Budapest Ryanair jàrat okt 31 utàn is fog-e uzemelni?? Sajnos csak okt vègèig lehet jegyet venni, mìg a Ryanair tòbbi jàratàra màr a tèli szezon àrai is fent vannak…eddìg tartott volna? Màsrèszt, ahogy làtom, a wizz sem jòn vissza ide…valaki tud vmit? Kènytelenek leszunk Bolognaba menni??

    1. hivatalosan okt. 27-tol nincsen ryanair. En remenykedem, hogy csak a teli szunet jon, nem veglegesen szuntetik meg.
      Wizzair teljesen leszallt errol a vonalrol… Sajnos. Nem erte meg nekik?

      1. Hàt ez elèg szomorù…fòleg mert az utobbi èvekben valami mindig volt…règebben meridiana firenzèbòl, aztan wizz, ryanair pisabòl…kòszi a vàlaszt.

      2. A Pisa aeroporto honlapja szerint a ryanair okt.27-ig es marciustol kozlekedik Bp-re. De persze ettol meg megszuntethetik… Ami nekem is nagyon rossz lenne, mert megis mennyivel jobb tudni, hogy hamar haza lehet menni, ha valamiert szukseges, illetve johetnek latogatni otthonrol…

  15. Kedves Olvasók!
    Sokan Olaszországban élnek és ezért segítségüket szeretném kérni!Külföldre szeretnék kimenni dolgozni,ajánlatot is kaptam egy cégtől.Jártam már úgy hogy átvertek,ezért,aki bármit is tud a megadott cégről kérem írjon nekem,hogy biztos legyek a dolgomban!Előre köszönöm!
    Contuzione Catania S.L.R -építőipari cég

    1. Biztosd vagy benne, hogy Contuzione??
      A contuzione huzodast jelent, amikor kezed/labad meghuzod. HA igy hivnak egy ceget….

      1. En ezt biztos nem fogom eldonteni helyetted. Szerintem ez nagyon kamunak nez ki, de a te kezedben van a szerzodes, valahogy te jutottal el hozzajuk.
        Az a costruzione catania eppen semmit nem mond. Ha a szerzodesen van egy codice fiscale, vagy barmilyen azonosito szam, akkor arra rakereshetsz a neten. Igy a nev apaljan nemletezo a dolog.

      2. Es meg hozzatennem, hogy sajnos jo peldat latunk arra, hogyan nem szabad nekiindulni a vilagnak. A szerzodes akkor ervenyes, ha mindket fel adatai rajta vannak. Ha ez igy van, akkor a cegnek rajta kell, hogy legyen mindenfele adata, ami alapjan be tudod azonositani oket. Neten, masfel perc alatt.
        Egyebkent nagyon ajanlom, hogy semmikepp ne indulj el legalabb 400 euro tartalek nelkul, ez az a penz, amibol valahogyan haza tudsz jutni, ha minden kotel szakad. Sosem add ki a kezedbol az irataidat, mert sajnos sok olyan tortenet van, hogy valamilyen indokkal elveszik az iratokat, aztan haza sem tudsz jonni.
        Beszelj olaszul, legalabb minimalisan.
        Ne menj bele olyan tortenetbe, hogy majd ok levonjak a fizetesedbol a lakbert stb stb.

  16. Sziasztok!
    Szeretném a segítségeteket kérni!
    30-án költözöm ki Olaszországba. 2 fő részére keresek apartmant, leginkább nem ügynökség által szeretném megoldani, hanem inkább privát úton. Tudtok nekem segíteni? Valaki tud valamit javasolni? Firenze közelében… Aki esetleg azon a környéken él…és tud valamit, írjon kérem!
    Köszönöm!
    Üdv: Marietta

    1. Szia,
      sajnos szemelyesen nem ismerek senkit, aki kiadna a lakasat. De miert nem akarsz ugynokseghez fordulni? Itt az a legmukodobb modszer, ha bemesz egy ugynokseghez es ott keresel kiado lakast: Persze ennek ara van (egy havi lakber altalaban), de jobban mukodik, mint szemelyes ismeroson keresztul. Es persze jobban ved teged is, ha van rendes szerzodes, nem csak szobeli megallapodas.
      Es meg: ha bemesz az egyetemekre, akkor ott is sok kislakas hirdetese ki van teve – bar inkabb olyan lakasoke, amit tobben osztanak meg (fiatalok koreben nagyon elterjedt ez a lakasmegosztas).
      Ha neten nezegetnel, akkor subito.it, soloaffitti.it.
      Udv

  17. Szia!

    Remek a blog!
    Rengeteg bloggal találkoztam az elmúlt időszakban, de ilyen összeszedett, kerek, hosszú időn át vezetett szuper bloggal mépg nem találkoztam!
    És hogy mindenkinek válaszolsz és próbálsz segíteni! Nagyon rendes vagy…
    Remélem, jól érzed magad Olaszországban.:)

    Üdv,

    Bea

    1. Koszi, kicsit kesve ugyan, de valaszolok. A muzeumok nyitva szoktak lenni a szabadnapokon is. Remelem, idokozben megtapasztaltad.. 🙂

  18. Ciao,

    che bello trovare una donna ungherese che vive in Italia, e scrive di questo ma non solo. Mi piace molto il tuo blog, ho ancora molto da leggere, giusto un paio di anni indietro 😉
    Io vivo qua da 12 anni, e come hai scritto tu, no non era facile al epoca, senza eu frontiere aperte e varie cose. Non e che ora facile se uno vuole cambiare vita e venire qua dal Ungheria. Il tuo blog puo essere un riferimento. Bella cosa. Auguri per tutto. Ildiko

  19. Sziasztok. Nagyon jo kis blog. Szeretnem a paromat elvini nyaralni, halam jeléul ,hogy evekig azert dolgozott,hogy megteremsen mindent, amig en koptattom az iskola padot. 6 eve vagyunk egyutt es soha nem voltunk meg nyaralni. Olaszba gondolkodtam, mert csupa romantika veszi korul. Kocsival mennenk …. Tudna valaki segiteni, hol tudnank nagyon olcson megszalni 7 napra….en 2 ffore ugy 50.000.- forintra gondoltam….saujnos keves a fizum… es az se baj ha camping… vajon van eselyem egy kozos nyaralasra… segitsetek kerlek….KOSZONOM SZEPEN!!!

  20. Sziasztok!
    Családdal tervezünk Olaszországba költözni. (Férjem kapott állást Róma környékén, Terniben.) Két kisgyerekkel mennénk (6 és 4 évesek), én és a gyerekek nyelvtudás nélkül. Nem nagyon láttam (lehet, hogy csak nem találtam rá) iskoláztatással, óvodáztatással kapcsolatos bejegyzést. Kaphatnék segítséget, akinek van tapasztalata, jártassága a témában?
    Az érdekelne, hogy milyen iskoláztatási, óvodáztatási kötelezettségek vannak, hová, milyen hivatalhoz, kihez kell fordulni. Hány éves kortól van iskolakötelezettség? Milyen az iskola, óvoda rendszer? El tud-e kezdeni nyelvtudás nélkül egy kisgyerek általános iskolát? Mennyire nehéz az olasz általános iskola első osztálya? Játékos vagy kemény lexikális tudás alapú? Maradhatna 6 évesen még óvodás? Iskola és óvoda körzetek vannak, vagy szabadon lehet közoktatási intézményt választani? Iskolaszünetek? Mennyire egységes az olasz közoktatás? Milyen az iskolai/óvodai élet? Minden információ nagyon érdekelne és hasznos lenne a számomra.
    Hálás vagyok annak, aki segíteni tud!
    Köszönettel: Judit

    1. Szia, itt általában a minél korábbi iskolakezdést preferálják. (Azért is, mert anyagilag sokkal olcsóbb, mint az óvoda.) Minden óvodába/iskolába beveszik a gyerekeket nyelvtudás nélkül, azzal, hogy majd megtanul (sok bevándorló, ideköltözö van így).
      Az óvodai benyomásokról itt találsz egy cikket: https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2014/05/19/ovoda-firenzeben/
      Az iskoláról az a benyomásom, hogy sokkal gyerekközpontúbb, mint otthon. Nem nyomják annyira a tárgyi tudást, inkább az együttlétet, közös munkát. De ezt persze iskolája válogatja.
      6 éves kortól kötelező az iskola (nincs olyan, hogy évvesztes a gyerek). Amikor kiköltöztök, és intézitek a residenza-t, tessera sanitaria-t, akkor úgyis szóba fog kerülni a hivatalokban.
      Az iskolai beiratkozások már megvoltak, de év közben is bármikor be lehet íratni a gyereket a körzetileg illetékes iskolába, kötelesek befogadni. Ehhez el kell majd mennetek a suliba és ott intézkedni.
      Sok üdv

  21. Jó napot kívánok!
    István vagyok, Magyarországon élek, ingatlanvásárlást fontolgatok Olaszországban, ebben szeretnék segítséget kérni, amennyiben lehetséges. Valamennyi olasz nyelvtudással rendelkezem, lassan 20 éve járok Itáliába rendszeresen egyéb üzleti ügyekben, ezeknek a jogi részeivel is teljesen tisztában vagyok, sok olasz ismerősöm van akik viszont más területen mozognak, valamint nyelvtudásom is szakmai, illetve jogi és hivatalos ügyek terén gyengébb, így egy ingatlanvásárlásánál nagy segítség lenne egy magyarul is jól beszélő, ingatlanügyekben is jártas honfitárs, aki segítségemre lenne. Tengerpart közeli, több szobás, illetve apartmanos befektetési célú ingatlant keresnék, lehetőleg felújításra szorulót. Tartomány kikötés nincsen, ezt az anyagi kereteim sajnos úgyis be fogják határolni. Összegezve olyan mindkét nyelven beszélő ügyvédre, közjegyzőre, ingatlanosra vagy spekulánsra volna szükségem (vagy valakire aki ismer ilyet), aki segíteni tudna.
    Előre is köszönöm.
    István
    email : kisvacak@gmail.com

  22. Szép napot kívánok,Beának hívnak, Magyarországon élek a fiammal, és szeretnénk kiköltözni Olaszországba. Egy olyan helyre, ahol van magyar nyelvű tanítás,mert a fiam nem tud olaszul, és én meg csak angolul tudok a magyar nyelven kívül. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy milyen helyre érdemes költözni, ahol magyarok is vannak. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm: Tóth Beáta

    1. Kedves Bea, en nem tudok sajnos olyan iskolarol Olaszorszagban, ahol magyarul folyna a tanitas. Magyarok szinte mindenhol vannak, nagyvarosok kornyeken peldaul. A facebookon vannak ilyen tematikus csoportok (Magyarok Milanoban, Toszkanai magyarok, stb)

      1. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy tudna segíteni abban, hogy egy jó ingatlanost ajánlana,aki tud magyarul és segítene, hogy hol lehet ingatlant vásárolni? Nagyon szépen köszönöm Tóth Beáta

      2. Nagyon sok olasz ingatlant ajanlo oldal van a facebookon, de inkabb azt tanacsolnam, hogy tanulmanyozd az kulonfele olasz regiokat, melyikben milyen lakni, gyere ki par honapra kiprobalni, es csak utana vasarolj. Olaszorszagban lehet nagyon olcso ingatlanokat kapni, csak sem az egeszsegugy, sem az iskola nem olyan szinvonalu, mint eszakon….

Szólj hozzá!