Mindennapok, Munka-tapasztalat

Akik nem dolgoznak

Gazdasági problémák ide vagy oda, Olaszországban mindig is több “inaktív” személy volt, mint más EU-s országokban. De mit jelent az inaktív? Olyan embereket, akik ugyan papíron munkaképes korúak, de nem végeznek semmilyen fizetett munkát.

Kik ezek az emberek?

  • Egyrészt a munkaerőpiacról már a nyugdíjazási kor előtt kivonuló dolgozók,
  • az éppen halasztó, de egyetemre beiratkozott diákok,
  • a sok háztartásbeli nő,
  • és az utóbbi időben a sok NEET, azaz sem oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem jelenlevő fiatalok (ebben az EU-ban is listavezetők vagyunk).

Jelenleg a munkaképes korú lakosság 34,6%-a nem dolgozik, nem tanul, de nem is keres munkát. Azaz csak van, és valamilyen egyéb bevételből, megspórolt pénzből él (vagy persze még feketén is dolgozhat). De volt ez magasabb is, a 2000-es évek elején a 40%-ot is elérte.

A covid kicsit megzavarta ezeket a köröket, a statisztikák szerint a lezárások után többen tértek vissza dolgozni, mint ahányan előtte dolgoztak (ez mondjuk pont ellentétes azokkal a tendenciákkal, amiről az amerikai sajtó cikkezik mostanság, a quiet quitting stb).

Ami a leginkább látható, a nők foglalkoztatottsági statisztikáiból is, hogy nagyon sok a htb. Főleg az idősebbeknél (ahol ez divatos családmodell volt, főleg a jól kereső férjek mellett), de sokszor a fiatalok között is, 1-2-3 gyerek érkezése után. Ez utóbbi inkább azt mutatja, mennyire nincsenek elérhető, megfizethető családokat támogató szolgáltatások (bölcsőde, gyes, elég sokáig nyitvatartó iskola/napközi, stb), ami miatt sok nő egyszerűen nem tud visszatérni a munkába a gyerek(ek) megszülése után.

A fentebb emlegetett NEET fiatalok száma nagyon magas EU-s összehasonlításban. A 15-34 éves korosztályban a sem nem dolgozó, sem nem tanuló fiatalok száma közel 3 millió volt 2020-ban

Nagyobb részük nő (54%). Délen a korosztályukban 39%-os az arányuk, de észak sem lehet nagyon boldog: Közép-Olaszországban 23%, észak-nyugaton 20%, észak-ketelen 18%. (Az EUs átlag 15%, Magyarországon kimondottan alacsony).

8 című bejegyzés “Akik nem dolgoznak” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

      1. Mert nem tudtam dolgozni, a háztartásbeliség (idegen nőként nem nagyon volt más lehetőség, hiába beszéltem jól, és választékosan a nyelvet) pedig nem nekem való. Az is igaz hogy elég elszigetelt helyen laktunk, (vidék, Róma környéke)

      2. Ja ertem, sajnalom! Ez valoban nem egy jo jovoterv. Jo, hogy volt erod felmerni es valtoztatni rajta….

      3. Köszönöm. Emléket is hoztam magammal, már 13 éves nagylány… Szárd gyönyörűség. Azóta olvasom a blogodat, meglatasaid kristalytiszták.
        További jó munkát kívánok!

  1. Valaki tud nekem segíteni abban hogy milyen típusú munkaszerződések vannak Olaszországban? Gondolok itt arra hogy hallottunk olyan rémhíreket hogy van olyan szerződés ami bejelentés nélküli munkaviszonyt ad? Ez hogy működik?

    1. Olyan hivatalos szerzodes nincs, amit nem kell bejelenteni, de millio olyan tipusu szerzodes van, ami gyakorlatilag nem ad sok jogot. Olyan is van, hogy “tulajdonosi szerzodes”, es akkor meg a vagyonoddal is felelsz a cegert. Van pl. Contratto a chiamata, amivel barmikor behivhatnak dolgozni, akar egy orara is, de akar utana napokig, hetekig semmi munka, de mivel van egy elo szerzodesed, nem jar sem munkanelkuli, sem semmi.

Szólj hozzá!