Kultúra

Contro il femminicidio

Scarpe-rosse-contro-il-femminicidio-una-performance-artistica_largeAz elmúlt néhány évben több kampány is indult a nőgyilkosságok ellen, azaz a családon belüli erőszak, a nők saját volt vagy aktuális partnere általi bántalmazása ellen.

Olaszország is azok közé az országok közé tartozik, amely sokáig azt állította, hogy ez a jelenség nem létezik, azaz ez csak “barbárabb” országokban lehetséges, a déli népek nem ilyen kegyetlenek. Közben persze sok otthoni “lépcsőről leeséses” és “ajtónak nekimenéses” eset volt, amit – ahogyan máshol is szokás – szépen elnéztek, alkalmilag egyetértően bólogatva nyugtáztak a kedves szomszédok, meg a szélesebb család.

Aztán – furcsa módon Berlusconi alatt, egy volt showgirl-ből lett esélyegyenlőségi miniszter (Mara Carfagna) idején – törvénybe iktatták a mobbing és a stalking, azaz a saját partner általi zaklatás büntetendő voltát, és elkezdtek kiderülni a dolgok. Hogy évente sok száz nő hal meg, mert a volt vagy aktuális partnere, gyakran a gyerekei apja megöli.

(Erről írtam már itt.)

Évente 150-200 nő hal meg ilyen módon (másnaponta egy), és azért én nem hiszem, hogy minden egyes rendőr már olyan felkészült, hogy tényleg minden ilyen esetet annak ír be a statisztikába, ami valójában.

És igen, észre kellett venni, hogy a legtöbb nő éppen ott lesz áldozat, amire sosem gondolna: otthon.

De szerencsére tematizálják a jelenséget: a San Remo fesztiválon, amit a fél ország üzembiztosan néz a tévében, egy ismert komikusnő (Luciana Litizzetto) hosszú és nagyhatású monológot mondott a témával kapcsolatosan (itt található)-  épp a One billion rising napján.

A tévében pedig most már hetek óta megy az esti híradó kellős közepén (!) az a kampány, amivel egyes konkrét eseteket mutatnak be. Nagyon fontos, hogy mindenféle áldozatról beszélnek – igen, ez a probléma nem csak a szegények, alacsonyan iskolázottak és bevándorlók körében létezik, hanem mindenhol. Ez nagyon fontos üzenet.

És hogyan beszélnek az áldozatokról: szinte minden esetben megszólal egy férfi hozzátartozó is, testvér, sógor, apa, azaz végre már nem csak arról van szó, hogy a nők elsiránkoznak maguk között, hogy miféle dolgok történnek, hanem férfiak mondják ki, hogy ez így tarthatatlan.

Tegnap este az újdonsült esélyegyenlőségi (és sport) miniszter élő adásban jelentette be, hogy egy task force-ot hoznak létre a jelenség enyhítésére, megoldására, mert ez tarthatatlan 2013-ban, hogy ennyi nőnek meg kell halnia (vagy sérülnie) azért, mert nőnek született, és nem ismerik el az alapvető jogait.

3 című bejegyzés “Contro il femminicidio” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

      1. tudod, az alap beallitas meg mindig nem valtozott: az a fontos,a mirol a ferfitarsadalom beszel..

Szólj hozzá!