Felhívások, Infrastruktúra, Kultúra

Tanári tanulmányutak Toszkánába

Hatodik éve szervezek magyar tanárok csoportjainak tanulmányutakat Toszkánába, és nagyon jó programokon veszünk mindig részt.

Milyen egy ilyen utazás? Hát ebből a videóból kiderül (köszi, Brogyanecz Gábor!):

Általában magyar szakközépiskolákból vagy gimnáziumból jönnek a csoportok, és itt többmindent csinálunk.

Elsősorban persze iskolákat látogatunk, és ott megnézzük, hogy mit és hogyan tanítanak itt Toszkánában. Ismerkedünk tanárokkal, gyakorlaton megnézzük, mit hoznak össze a diákok.

Ha a sienai turisztikai szakközepet látogatjuk meg, akkor a diákok körbevezetnek Sienan, ami mindig egy kávézásba torkollik a Piazza del Campo-n.

Ha egy vendéglátóipari sulit nézünk meg, akkor a kiadós reggeli és az egész délelőtti kóstolgatás után megebédelünk a diákok által készített ételekből, ahol a pincér szakos gyerekek szolgálnak fel. Ez nekik ugyanis mind gyakorlat aznap.

Ha ami saját iskolánkat látogatjuk meg, akkor a kozmetikus tanulóktól mindenki kap egy kézmasszázst, vagy akár sminket is (nők előnyben :).

Ha Firenze legnagyobb műszaki szakközepét látogatjuk, akkor néha még a suli belső nyomdájának régi nyomdagépeit is kipróbálhatjuk. Plusz megnézzük azt a minimúzeumot, amiben az elmúlt 150 éve különféle szerkezetei és gépei láthatóak (televíziózás, telefonozás, számítógép, gyógyszeripar stb. vonalon). Ez ugyan a köznek is nyitva van, mégis kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről is itt Firenzében.

Aztán ezen túl mindig van plusz találkozó szakemberekkel, ismertető általában az olasz iskoláról és szakképzésről, az olasz integrált oktatásról, meg a tanárok fizetéséről, jogairól és munkájáról. Meg még nyilván ezer dologról, ami jártunkban-keltünkben eszünkbe jut, elénk kerül.

És persze vannak a plusz programok, ami lehet egy firenzei idegenvezetés, egy tipikus toszkán ebéd, egy jó pár kirándulás, sőt, jó idő és viareggioi iskola esetén akár fürdés a tengerben.

Külön öröm, hogy jó néhány résztvevő tanár azóta a blogomat is követi 🙂

Mi is mondhatnék, ősszel jön a következő kör!

2 című bejegyzés “Tanári tanulmányutak Toszkánába” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!