Országjárás

Bari és környéke

A nővérem délre kirándult… és meg is írta a tapasztalatait. Fogadjátok szeretettel.

Risultati immagini per puglia

Az Olasz csizma sarka, a csodálatos Puglia.

A rengeteg látnivalót előttem és minden bizonnyal még utánam is sokan meg fogják osztani Veletek. Mert az  itt található világörökségek mind egy -egy csoda: a sziklába vájt  ma is lakott barlangváros, Matera; Trani sziklaszirtre épített katedrálisa s az öbölben játszó delfinek; vagy Alberobello, a trulli-k városa; számtalan gyönyörűség, melyeket ha teheted, egyszer  mindenképp meg kell nézni

Én most  inkább néhány hasznos  információt mondanék a pár napos ott tartózkodásunk tapasztalatai alapján. Utazás , közért, étkezés, stb.

Kezdem az úticél-kiválasztással: Bari délen van, vagyis május elején  már igazi nyárba érkeztünk. A levegő napközben 26-28 fok  / napon, illetve a városokban, mint Alberobello vagy Matera. Ez sokkal többnek érződik – vagy több is 🙂

A Wizzair járatával bő egy óra alatt már a tavaszból a nyárba érkezünk. A repjegyek megfizethetők, szállás az AIRBnb-n gyorsan, könnyen  és olcsón található/foglalható. (Tanács: a lakás felszereltségét mindig előre meg kell nézni…) Az itt élő emberek barátságosak és segítőkészek. Az élet kicsit lelassult, de ez nem zavaró. Domani… de ez kell is, ha pihenni megyünk.

Risultati immagini per bari piazza stazione

A reptérről a 16- os busz  1,50 euróért a Bari Centrale  busz/vasútállomásig visz kb. 35-40 perc alatt –  de mivel a városon át cikázik, másik (szálláshoz közeli) megálló is választható.  Közvetlen vonatjárat is van 5 euróért, és 15-20 perc alatt ez is Bari Centrale-ra érkezik.

Közlekedés:  Bari Centrale vasútállomás egy nagy rózsaszín épület. Több bejárattal a különböző vasúttársaságok vonataihoz. (Jobb oldalon a fák mögött is van egy bejárat: ide jön a reptéri vonat vagy pl. a materai vonat is.)

Risultati immagini per bari centrale

A Bari Centrale-n található szökőkutat a 12 állatjegy díszíti. Vele szemben az állomás főbejáratán bemenve találjuk a jegyautomatákat, jegyek itt vásárolhatók. Az automaták többnyelvűek, de ha mégis segítség kell, minden nap ott találod a személyzet egy tagját (jól felismerhető a nyakában lógó kártyáról), ő szívesen segít. Négy vasúttársaság  közül három innen indítja a vonatait ( Alberobello, Polignano a mare vagy Trani felé pl.). Érdemes tájékozódni, mert a jegyet annál a társaságnál kell megvenni, amelyikkel épp utazol.

A praktikus infók a vonatokhoz:

Trani  (Molfetta) –  vonattal (Trenitalia): 35-40 perces út, a vonatjegy ára 3,20 EUR .  10h10-kor megy az első (jegyet a főbejáratnál található automatából lehet venni, és  a vágányoknál kell érvényesíteni). A vágány a főbejárattól balra találhatü lépcsőről megközelíthető (aluljáró 3. peron).

Risultati immagini per trani
Trani

Alberobello – piros/szürke vonat : LINEA TVAT. Az 5ös vágányról indul. Bariból Alberobello vonattal 1,5 óra, a jegyár 4,90 EUR. A vonat  a Ferrovie Sud Est-é, melynek vágányai a fő vágányokon túl vannak, jegyet rájuk a peronon  lehet venni. A peronon kihelyezett készülékekkel kell érvényesíteni.  (Vágány: főbejárat , balra lépcső, aluljáró 5-ös kijárat). Az első vonat 8h44 kor a következő 10h04 kor indul.

Risultati immagini per alberobello
Alberobello

De vissza Bari Centrale-hoz: a  szökőkúttól jobbra, a tér másik felén van egy negyedik vasút-társaság is innen jutsz el pl a reptérre vagy Materába. A vonatok minden órában indulnak – nem sietnek, de nem is drágák. Intercityvel nem érdemes utazni mert 2-3szor drágább és semmivel sem gyorsabb 🙂

Matera: a vonatot a Ferrovie Appulo-Lucane üzemelteti.  10h05 kor és 10h47 kor indul. Jegyet az automatából lehet venni és a jeggyel lehet bemenni a peronra. Ára 4,90 euró. (A vonaton nincs WC.) Kb. másfél óra az út. Matera Centrale-n kell leszállni.

Risultati immagini per matera
Matera

Általános szabály, hogy a megvásárolt jegyeket a peronon érvényesíteni kell. Ez minden vonatra/vonattársaságra  jellemző. A kocsikon kalauzok ellenőrzik.

Érkezéskor az állomásról minden elérhető gyalogosan, kis sétával max. 15 -20 perc alatt –s  közben sok a fagyizó és még több a kávézó … és piac a  rengeteg gyümölccsel, kirakodóvásár a forgatagával, és „talponálló” a jellegzetes tésztákkal, sütikkel. Ezeket már  1- 3,50 euróért ki lehet próbálni.

A fagyi isteni, 1,50 és 1,80 euró között van az ára, viszont hatalmas az adag – megfelel az itthoni 3 gombócosnak.

És ha már étkezés:  ha nem akarsz terített  asztalnál enni, akkor jóval olcsóbban kapsz ételeket. A bor nagyon aromás és erős, és a finom limoncello is mindenhol kapható. Ez utóbbiak ára 2,00 és 2,50 euró között van (egy adag).

Risultati immagini per schiacciata pugliese

Focaccia-t bárhol lehet kapni, (szárított) paradicsommal és olívabogyóval megszórva, olívalajjal leöntve kemencében sütik, majd ollóval darabolják. A pizzányi méretű darab ára –  súlytól függően – 3-4 euró. Sörrel vagy borral isteni, ez utóbbiból feltétlen kóstoljuk meg a primitivo di Manduria-t.

Ha igazán pihenni megyünk, akkor az autóbérlést elfeledhetjük,  mert az azzal járó  macerát szívesen elkerüljük. A szűk kis utcácskák, az olasz vezetési morál, nem magyar embernek való 🙂

Bari városa a hét végén  megmozdul, a sétálóutcák megtelnek. Sok helyen szól a zene és az olasz stílusnak megfelelően nyüzsög a város.

A végére hagytam a vásárlást. Mint írtam, sok étkezési lehetőség van és még több kávézó. A kávé 0,8 és 1,00 euró körül  kapható. Finom és kevés – igazi olasz 🙂

Élelmiszerbolt viszont Bari központjában nem sok van. Vagy mi nem nagyon találtunk 🙂 Az a néhány, amire ráleltünk Bari központjában van. Az egyik a vasútállomás aluljárójának legvégén feljőve, az út másik oldalán található. Vasárnap is nyitva. A többi élelmiszerbolt este 8-kor bezár, nincs nyitva vasárnap és nem is bő az árukészlete. A szükséges pasta, sajt és szószok 1-3 euró közt kaphatók. A „fültészta” (orecchietti) nagyon finom, és 1,70 ért egy csomag finom durum tésztát kapsz. Érdemes megkóstolni. Mint a sokféle sajtot és szószt is.

Jól éreztük magunkat, mosolygós kedves emberekkel találkoztunk, csodákat láttunk. Bármikor visszamennénk.

 

ALTAMURA – információk itt. 

7 című bejegyzés “Bari és környéke” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szia Gabi!
    Mi is szívesen írunk a Pugliai nyaralásról 🙂 Tavaly (2016) szeptember 2. felében voltunk egészen lent a csizmasarokban, és hát olyan nagyon jól sikerült, hogy azóta is visszasírjuk 🙂

    1. Mindenki beleszeret… 😁 es most, hogy van olcso jarat, gyakorlatilag barmikor elerheto….

  2. KEDVES GABI!
    GÉPKOCSI BÉRLÉSSEL KAPCSOLATBAN SZERETNÉK TANÁCSOT KÉRNI. PUGLIABA KÉSZÜLÜNK ÉS ÚGY LÁTOM, HOGY NAGYON KEMÉNYEK A KONDICIÓK. VAN ESETLEG TIPP ARRA, HOGY MIKÉPPEN JUSSUNK AUTÓHOZ ANÉLKÜL, HOGY A NAGYON MAGAS DEPOZITOT ELKERÜLJÜK. SOK ORSZÁGBAN BÉRELTÜNK AUTÓT, DE ILYENNEL MÉG NEM TALÁLKOZTUNK. OLVASOM, HOGY SOK HELYRE VONATTAL EL LEHET JUTNI, DE KISEBB VÁROSOKBA, STRANDOKRA NEM VISZ EL A VONAT.SZICILIÁBAN PRÓBÁLTUNK BUSSZAL UTAZNI, RÉMÁLOM VOLT.
    KÖSZÖNÖM A VÁLASZT

    1. Szia, valóban nehéz kocsi nélkül közlekedni, illetve ahogy látod a bejegyzésből, a főbb látnivalókhoz el lehet jutni, de viszonylag ritkák a vonatok/buszok. Az autóbérlésnél mindig magas a kaució, erre sajnos nem tudok jobb alternatívát. Hacsak nem azt, hogy köttök egy biztosítást, ami sokmindent lefed, és akkor a depozit kevesebb. Minden esetbn mikor átveszitek az autót, az összes karcolást, benyomódást fényképezzétek le (sőt, én videót csinálnék körbe az autóról), hogy ha bármi gond merülne fel a visszavételkor, bizonytani tudjátok, hogy nem ti csináltátok a kárt.

  3. Kedves Gabi!
    Mennyire biztonságos Puglia? Egyrészt a zsebtolvajokra gondolok, másrészt az erőszakra (nem régiben járta be a sajtót annak a lengyel párnak az esete, akit brutálisan megvertek-megerőszakoltak Riminiben).

    1. Szia Márti,
      egyrészt Rimini az jóval északabbra van, elég messze Pugliatól, másrészt sajnos ilyen esetek előfordulnak Magyarországon is, bárhol Európában, a világban.
      Olaszország biztonságos, ezzel együtt a nagyvárosokban jobban kell figyelni a zsebtolvajokra (táskát, cuccot bezárni, magad előtt tartani), de itt is azt tudom mondani, hogy engem Bp-en zsebeltek ki még a ’90-es években a metrón kétszer is.
      Éjjel egyedül mondjuk nem megyek szívesen sehová, de ez megint csak nem Olaszországspecifikus, nőként nagyon észnél kell lenni mindenhol.
      Állítólag Nápolyban, meg környékén vannak olyan helyek (szegénynegyedek) a városban is, ahová nem szerencsés bekeveredni. De alapvetően azt gondolom, hogy ha a turisták által látogatott helyekre mész nappal, este is éjfélig (délen nagy az élet késő este is, tele az utca emberekkel), akkor nagy bajod nem lesz (kivéve mondom a zsebeseket, minél több ember van egy helyen, annál jobban előfordulhatnak). Szóval nem érdemes ezen aggódni, oda kell figyelni, mint bármely nagyvárosban Európában. Jó utat 🙂

Szólj hozzá!