Gasztroimádatom legújabb tárgya a stracciatella. Nem a csokidarabos vaníliafagyi (nem szeretem a fagyit), hanem a sajt stracciatella.
Így néz ki:
Eredetileg csak Pugliaban készítették, de szerencsére az utóbbi időkben egyre több helyen lehet kapni északon is (pl. esselunga, ha nem is mindig). Ez egy ilyen krémes csoda, sajtrostok tejszínes fürdőben, kicsit sós, kicsit savanykás, friss, nagyon finom.
Ha ismeritek a burrata-t, akkor ez annak a közepe.
Felhasználását illetően magában is tökéletes, kenyérre, mellé paradicsomsaláta.
De nagyon ízlik tésztaételeken is. Paradicsomos szószokkal, de akár pestoval is tökéletes. Minden esetben a frissen készült szószos tésztára kell rátenni tálaláskor. Így valahogy:
Egy héttel ezelőtt kóstoltam életemben először. Nekem tetszett. Hogy kell készíteni?
Haat, sztem házilag ezt nem szokták készíteni, de persze megnézem, mégis hátha.
Találtam egy receptet: http://blog.alice.tv/profumodicannella/2014/06/13/la-stracciatella-di-panna-e-mozzarella-freschissima-goduria/
Kiindulópont a mozzarella és a tejszín. Fontos, hogy rendes olasz mozzarella legyen… De ha ez megvan, akkor egész egyszerűnek tűnik.
Öntsd le a vizet róla, tépdesd kis szálakra, sózd meg egy kicsit és öntsd le tejszínnel. 6 óra pihenés után elméletileg már jó is.
Köszönöm! Ha megyek Itáliába majd veszek, itthon még nem találkoztam vele, ha van import akkor azt nem a környékünkön árúsítják..
Az import azért sem lenne olyan könnyű, mert OO-n belül is csak az utóbbi években kezdték el más régiókban árulni (eredetileg csak délen, északon nem is ismerték). Nagyon érzékeny (friss tej-)termékről van szó, macerás az utaztatása (vagy ha utaztatható, akkor már nem is eredeti, mert mondjuk tartósítják stb). De ha erre jársz, mindenképp kóstold meg :)))
Értem. Akkor feltétlenül végigböngészem majd a tejtermékes pultokat a pugliai finomságért! 🙂
Itt, Toszkánában, eléggé elterjedt, sok helyen lehet kapni elég jót (coop, esselunga, pam), de a sajtra specializált boltokban a legjobb. Valami hihetetlen finom íze van, csak osztozni tudok a szerző rajongásában. 🙂
Most jártunk Apuliaban. A straciattela örök kedvencemmé vált. Leginkabb a tejfölre hasonlított az íze, ha lehet ilyet mondani. Ki fogom próbálni a mozzarellas tejszínes receptet.
Pesten nagyon finom DOP buffala mozzarellat lehet kapni a Tescóban Kereszturon bytheway
Téged tejfölre emlékeztet? Engem inkább a tejszínre. De mindenképp jó 🙂