Firenze, Kultúra

Oblate

A Biblioteca delle Oblate Firenzének egy nagyon látványos épülete, jelenleg közkönyvtárként működik, és (covidmentes időkben) mindig érdemes betérni akár egy kis olvasgatásra, akár egy kis ücsörgésre a loggian (turistaként és helyi lakosként is). Ahonnan nem mellesleg ez a kilátás fogad:

Biblioteca delle Oblate | Cultura

És a kávézó is nagyon kellemes hely:

Caffetteria delle Oblate

De most az Oblate eredeti funkciójáról szeretnék írni, az sem kevésbé érdekes.

Hiszen eredetileg ez az épület a világ első női kórháza volt, a későbbi Santa Maria Nuova “kórház” – ispotály – hospicium elődje. Folco Portinari alapította 1288-ban Monna Tessa javaslatára. Folco Portinari Firenze priorja volt, és annak a Beatricenek az apja, aki Dante múzsája lett. Monna Tessa Beatrice dajkája volt, a ferences harmadrend (világi rend) tagja, aki életét a betegek gondozásának szentelte, és az Oblate rendi nővérek (szerzetesi és ápolói értelemben vett) közösségét is megalapította.

Az Oblate épületében volt tehát egy női kórház, és egy Santa Maria (Szűz Máriának) szentelt templom. Ez utóbbi az oka annak, hogy amikor a férfiaknak szentelt kórház épületét is felhúzták a tér másik oldalán, azt Santa Maria Nuova-nak (Új Szűz Mária) nevezték el.

Amikor ez a Santa Maria Nuove felépült, akkor a női részleget is oda költöztették, így az eredeti épületben a szerzetesrend maradt, ennek tagjai egészen 1936-ig betegápolással foglalkoztak (ekkor költöztek át Careggibe – ahol jelenleg Firenze központi kórházkomplexuma található).

Az épületben most a könyvtáron kívül még két múzeum található: az Őskori múzeum és a Topográfiaia múzeum.

Az itt 2007-ben kialakított könyvtár Firenze egyik legfontosabb kulturális központja.

Unione Sindacale di Base. Coordinamento Provinciale di Firenze: Firenze:  Biblioteca Oblate 10 anni di precariato

Akit érdekel, egy nagyon jó kis kiadvány az Oblateről itt.

Szólj hozzá!