Mindennapok

A firenzei rém

Az elmúlt hetekben három emberi maradványokat tartalmazó bőröndöt találtak a firenzei börtön, a Solliciano közelében lévő erdőben. A rendőrség természetesen gőzerővel dolgozik az ügyön, és egyre inkább úgy tűnik, hogy egy 2015-ben eltűnt albán házaspár maradványait találták meg. A nyomozásról rendszeresen beszámol a sajtó, és ennek kapcsán sokszor emlegetik a firenzei rém néven ismert sorozatgyilkos esetét is.

Aki a ’70-es,’ 80-as években Toszkánában élt, még élénken emlékszik a sorozatos felhívásokra, hogy mindenki kerülje a kettesben (párban) megejtett kirándulásokat. Ugyanis egy sorozatgyilkos üldözi és időről időre megöli a kellemes kis pásztorórára kocsiban, erdőben, városszélen elbújó párokat.

Az első eset 1968-ban, a második 1974-ben történt, emiatt a hatóságok nem kötötték rögtön össze a kettőt. Ám amikor 1981. folyamán két hasonló dinamikájú bűntény, majd 1982. és 1985. között évente egy újabb történt, akkor már világos volt, hogy egy sorozatgyilkosról van szó.

Mivel egész Olaszországban ez volt az első felismert és ekként kezelt sorozatgyilkos, nagyon nagy médiavisszhangot kapott. Az áldozatok minden esetben fiatal párok voltak (egy kivétel volt, ahol két fiú, de egyikük a hosszú haja miatt nőnek nézhetett ki), akik kevésbé szem előtt lévő helyekre mentek autóval, hogy ott zavartalamul együtt lehessenek. Ezalatt ütött rajtuk a rém, és mindkettőjüket megölte, illetve a nőket meg is csonkította. Minden esetben Firenze megyében történt a gyilkosság, nyári időszakban és hétvége környékén. 14 a bizonyított áldozatok száma (ebből kettő német, kettő francia állampolgár), és további 16 a feltételezett bűneseteké.

Mivel nem nagyon volt erre precedens, a nyomozó hatóságok is csak későn kezdték el összekötni a szétszórt eseteket, de még így sem volt megfelelő gyakorlatuk, bevált stratégiájuk, hogy elkapják az elkövetőt. 1984-ben létrehoztak egy speciális csapatot, amely csak ezeket az ügyeket vizsgálta. 1991-ig nem volt lényeges eredmény, bár a nyomozás több szálon folyt. 1993-ban tartóztattak le egy földművest, aki a saját lányai megerőszakolása miatt éppen börtönben ült. Egy gyakorlatilag írástudatlan brutális férfiról volt szó, Pietro Pacciani-ról, aki évekkel azelőtt a volt menyasszonyát félreérthető helyzetben találván egy férfivel, megölte ez utóbbit, emiatt már ült börtönben. A jelek arra mutattak, hogy ő lehetett, de a nyomozók nagyon kevés valódi bizonyítékot találtak, amely konkrétan is a bűnesetekhez kötötte volna. Emiatt 1996-ban fel is mentették másodfokon, de még ugyanabban az évben megsemmisítették a felmentést és újabb tárgyalást írtak elő. Ez Pacciani 1998-as halála miatt nem valósult meg. Mivel furcsa körülmények között találták holtan, felmerült egy sátánista szekta vonal is. És ez még csak az eleje! Pacciani néhány ismerősét is perbe fogták, és elkezdtek nyomozni a lehetséges megrendelők, majd az ezoterikus vonal (sátánista szekta) után is. Pacciani megölésével kapcsolatba hoztak egy másik gyilkosságot, egy perugiai professzorét, amelyet egy szabadkőműves loggia-val kötöttek össze. A nyomozások folynak a mai napig, és egyre érdekesebb irányokat vesznek. Közben könyvek, filmek készültek az esetről, a lehetséges nyomozati irányokról, és egyre nő a furcsa szálak száma.

A jelen állapot szerint nincsen biztosan és egyértelműen elítélt gyilkos, csak egyre szaporodó és furcsa feltételezések, amelyek a mai napig lázban tartják a közvéleményt.

Itt egy igen hosszú összefoglaló olaszul minderről.

Érdekes társadalmi hozadéka az egész történetnek, hogy miután a rém miatt a ’80-as években a fiatalokra nézve veszélyes volt eldugott helyekre menni szeretkezni, egyre több családban felmerült a szokott szigorú (és képmutató) erkölcsösség dacára, hogy inkább kapjanak teret a szülői házban, de ne tegyék ki magukat ennek a veszélynek.

Szólj hozzá!