Firenze

Amore a Firenze

Azaz a helyi történelem ikonikus szerelmespárjai.

Az irodalomrajongóknak természetesen Dante és Beatrice fog eszébe jutni, hiszen a legenda szerint az 1200-as években élt költő alighogy az utcán megpillantotta Beatrice Portinarit, azonnal beleszeretett. A lány ekkor 9 éves volt, és a következő találkozásig újabb 9 év telt el. Beatrice egy gazdag bankár hat lányának egyike volt, aki aztán egy másik gazdag bankárhoz ment hozzá, és valószínűleg néhány utcai találkozáson kívül nem volt semmilyen kapcsolata Danteval. Ez persze nem akadály, hogy egy költőt inspiráljon, az éteri szerelem is szerelem 🙂

A legenda olyan erős, hogy sokan a mai napig elzarándokolnak abba (a ma már nem felszentelt) kis templomba (Chiesa di Santa Margherita De’ Cerchi), amely előtt / környékén ők ketten találkozhattak. Ez meg is történhetett, lévén mindketten a környéken laktak, de ezen túl valójában semmi kapcsolat nem volt köztük.

Dante és Beatrice találkozása Henry Holiday festményén, 1883.

Ennél kevésbé ismert történet Medici I. Ferenc (Francesco I de’ Medici), toszkán nagyherceg és Bianca Capello közötti szerelem, az 1500-as évek közepéről. Ez már egy beteljesedett szerelem, bár mindketten mással voltak házasok, mikor megismerkedtek. A nemesi származású Bianca Cappello Velencéből szökött Firenzébe egy fiatal fiú miatt, akihez aztán hozzáment, de aki végül nem biztosította a gyönyörű nőnek azokat a feltételeket, amelyeket ígért, mert elszegényedett családja vagyona csak szerény meghetést biztosított nekik. Amikor a szépségéről híres nő a nagyherceggel találkozott, szerelem volt első látásra, és a titkos találkozók állítólag Bianca Cappello palotájában estek meg ezután, amit egyébként érdemes megnézni, nagyon szép a homlokzata (Via Maggio 26).

Nos van, hogy a titkos szerelemből hivatalos házasság lesz, náluk is ez történt, miután Ferenc első felesége (a Habsburg házból származó Johanna) meghalt. 9 év házasság után egy vadászkirándulás alatt mindketten rosszul lettek, és másnapra meg is haltak, ami természetesen azonnal felkeltette a mérgezés gyanúját. 2006-ban exhumálták Bianca Cappello maradványait és megállapították, hogy valószínűleg valóban arzénmérgezésben halt meg.

Ugorjunk ismét kétszáz évet a történelemben, hogy megérkezzünk Vittorio Alfieri és Albany bárónő – Luisa Stolberg – liezonjához. Az 1700-as években járunk, és a bárónő férje az angol Stuart Károly. A 25 éves nő a Santa Croce bazilikában találkozik a költő Vittorio Alfierivel, és egymásba szeretnek. A nő próbál kiszabadulni rossz házasságából, ehhez egyházi emberek segítségét is igénybe veszi, majd Franciaországba menekül, ahová a költő követi őt. A bárónő férje meghal, és közben kitör a francia forradalom, ezért (nemesként veszélyben lévén) elmenekülnek Párizsból, de sosem házasodnak össze. Firenzébe visszatérve a férfi haláláig (1803) együttélnek.

Szólj hozzá!