Firenze

Merénylet az Accademia dei Georgofili-nél

1993. május 26-ról 27-re virradó éjjel Firenzében, az Uffizi épületének hátoldalánál, az Accademia dei Georgofili-nél robbantott a Cosa Nostra. Egy parkoló kocsiban 277 kg robbanóanyagot hagytak, majd hajnal egy órakor felrobbantották. A merényletben leomlott a Torre dei Pulci (az Accademia dei Georgofili épülete), 5 ember halt meg – köztük egy négytagú család-, és 48-an megsebesültek. Megsérült továbbá az Uffizi épülete és a Corridoio Vasariano is.

Ott bent középen látható az olívafa, amelyet a merénylet helyszínén ültettek  – a Béke olívafája / Ulivo della Pace

A merénylet az 1992-93-as években a Cosa Nostra által elkövetett bombamerénylet-sorozatba illeszkedett, melyek során 21 ember halt meg (köztük Falcone és Borsellino bírók is). A Cosa Nostra a merényletekkel a rendőrséget, a magisztratúrát (bíróságokat), politikusokat és fontos műemlékeket támadott meg, azzal a céllal, hogy meggyengítsék az olasz államot és befolyásolják a kormányt, valamint a civil társadalmat, ezzel az államot tárgyalásra kényszerítsék a a Cosa Nostraval.

Immagine
A merényletek kronológiai sorrendben

 

A Trattativa Stato-Mafia

Ezzel a kifejezéssel (az állam és a maffia közötti tárgyalás) azt a feltételezett tárgyalássorozatot illetik Olaszországban, amely az olasz állam felsőbb funkcionáriusai és a Cosa Nostra között zajlott az 1992-93-as merényleteket követő időszakban, és amely a maffia ellenes állami nyomás (nyomozások, a maffia ellenes küzdelem) enyhítéséért cserébe véget vetett volna azoknak a merényleteknek, amellyekkel “zsarolni” próbálta az olasz társadalmat és államot a maffia. Az ezzel kapcsolatos sokféle elméletet és feltételezést hosszan – a mai napig – vizsgálják és derítik fel. Az elmúlt 3 évtizedben több részletre fény derült, apróbb részletekben perek mondtak ki bizonyítható bűntényeket (többek között Berlusconi egy közeli munkatársáról is).

Infó itt.

Szólj hozzá!