Ügyintézés

Letelepedés Olaszországban

Nagyot változott a világ az elmúlt évtizedben: mikor én 2008-ban kiköltöztem, ugyan már EU-s ország volt Magyarország, de rengeteg macera volt a lakcím és tb-kártya megszerzésével. Az ügyintézés bürokratikussága azóta sem változott, ahogy az sem, hogy az ügyintézők nagy része teljesen tudatlan (a mai napig előfordul, hogy nem tudják, Mo EU-s tagállam pl.), de sokkal könnyebb információhoz jutni és néhány dolog online is intézhető.

Íme egy gyors összefoglaló a legfontosabbakról.

Adószám – codice fiscale. Ez a legelső lépés. Az adóhivatal kirendeltségein adják ki, a neved és születési adataid alapján. Ehhez kell egy hivatalos dokumentum, ami lehet magyar személyi vagy útlevél is. De nem kell semmi más (munkahely, lakcím stb). Az adóhivatal (Agenzia delle entrate) oldalán van erről információ, és letölthető kérelmi formanyomtatvány is egyben. A dokumentumodon kívül az AA4/8 sz formanyomtatványt kell még kitöltve magaddal vinned, az alábbi linken található hivatalok egyikébe. Időpontot online lehet foglalni.

Residenza – lakcím. Ez akkor fontos, ha hosszabb távra tervezel itt maradni. Nyilván a legegyszerűbb módja, ha saját lakást veszel valahol Olaszországban, de ha erre nincsen módod, akkor bérelt lakásba is be lehet jelentkezni. Általában igazolni kell, hogy itt dolgozol (munkaszerződés vagy vállalkozás). Régebben bevételt is kellett bizonyítani: a munkaszerződéssel éves szinten ez kb 5000-6000 euró /fő volt. A vállalkozásnál ezt nem kérték. Ugyan a szabályoknak egységesnek kellene lennie, de általában ügyintézőn múlik, hogy mennyire nehéz az eljárás. Most úgy nézem, hogy a bevétel igazolása már nem szükséges EU-s állampolgárok esetében – de ez elég valószerűtlennek tűnik azért. Az viszont fontos, hogy hol fogsz lakni. Lakásbérlés esetén ezt is igazolni kell. Ha családdal telepednél le, akkor a családi viszonyokat is igazolni kell (születési anyakönyvi kivonatokkal a gyerekek esetén). Ma már a legtöbb helyen emailben elég beküldeni a dokumentumokat. Minden városnak a honlapján van erről egy leírás, azt érdemes kikeresni és követni a procedúrát. Ide most Pavia város honlapját teszem be, ahol elég világosan le van minden írva – nyilván ha máshol kéred a residenzat, akkor ott kell tájékozódni.

TB-kártya – tessera sanitaria. Ez talán a legnehezebb, hiszen itt bizonyítani kell, hogy Olaszországban dolgozol és bevételed van. A legegyszerűbb, ha határozatlan idejű szerződésed van. Ha határozott/alkalmi a szerződés, akkor arra az időtartamra adják meg, amíg a szerződés tart. Ha saját vállalkozásod van Olaszországban (akár csak partita iva), akkor egy adott időtartamra megadják, a bevétel ellenőrzése nélkül (hallgatólagosan feltételezik, hogy a minimális tb-t fizetni fogod). Ha egyik sincsen, akkor lehet külön megegyezéssel szerződést kötni a tb-vel, éves adott összeg befizetése mellett. Vagy lehet egy privát biztosítóval szerződést kötni és azt bemutatni a tb-kártya ügyintézésénél – talán ez a legnehezebb, mert nagyon változó, hogy mit fogadnak el, milyen kritériumokat határzonak meg. Itt van erről infó, de természetesen itt is igaz, hogy a helyi ASL-hoz kell bemenni, intézkedni. Erről egyébként írtam régebben is többször. Itt pedig további infók.

Az otthon EU-s tb kártya a sürgősségi ellátásra jó – sőt, saját tapasztalataim szerint ha sürgős ellátásra szorul az ember (értsd annyira rosszul vagy, hogy mentő visz be, vagy ha saját lábon is mész a sürgősségi osztályra, olyan súlyos a gond, hogy azonnal foglalkoznak veled – ezt nyilván nem kívánom senkinek), akkor anélkül is ellátják, és a rengeteg dokumentum kitöltési macerája miatt még csak nem is kérik be az ellátás árát Magyarországtól. De ha hosszabb távon vagy itt, akkor háziorvosra, egyéb nem sürgősségi ellátásra is szükséged lesz. Pláne ha dolgozol/a gyerek iskolába jár és néha igazolás kell neked/neki. A terhes nőket mindenféle papírok nélkül és ingyen látják el (a szüléssel együtt).

Kocsi átíratása. Ha itt telepednél le, és több, mint hat hónapig itt tartózkodsz hivatalosan is, ez kötelező (magas büntetés terhe mellett). Én ezt még sosem csináltam végig, egyszerűbb volt itt egy kocsit venni. Figyelem, az autó biztosítása sokszorosa a magyar áraknak. Biztosítást jó áron a genialloyd-nál lehet pl. kötni (online). Itt pedig a különféle biztosításokat hasonlíthatod össze.

További érdekes témák:

Egyébként rengeteg infót összegyűjtöttem az elmúlt években az Ügyintézés kategóriában. Érdemes végiggörgetni, ha nem is minden hasznos Neked e pillanatban, legalább tudj róla.

9 című bejegyzés “Letelepedés Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Sajnos nem jött át

    Az iPhone-omról küldve

    > 2021. ápr. 20. dátummal, 9:01 időpontban Olaszországba jöttem írta: > >  >

  2. Sziasztok!
    Tervben van, hogy a közeljövőben Olaszországba költözünk a párommal és érdeklődni szeretnék, hogy a kisállattartáshoz, hogy állnak az Olaszok? Elsősorban albérletbe szeretnénk költözni és van egy kistestű kutyánk és ő mindenképpen jönne velünk.
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv,
    Vivi

    1. Szia, erdemes biztositast kotni az esetleges karokra. De egyebkent elterjedt a kisallattartas, nyilvan tulajtol fugg, akar-e kisallatot a lakasaban.

  3. Sziasztok!
    Én most próbálom kitölteni a kérelmet a residenzához és kicsit elakadtam.
    A férjemmel vásároltunk itt egy lakást (de csak az én nevemen van a lakás). A kérelmező lapon őt is ráírhatom, hogy szeretném ha ide bejelentenék? Vagy neki inkább külön intézzük? Mert véglegesen valószínüleg ő csak novemberben fog kiköltözni.
    Illetve van egy minta a helyes kitöltésről, mert van egy két dolog amiben bizonytalan vagyok.
    Megijesztettek, hogy Residenza-t 2-3 hónap intézni, addig viszont nem tudok se bankszámlát nyitni se semmit.
    Előre is köszönöm a segítséget!

    1. Rairhatod a ferjed nevet, egyszerre intezitek. De a rendorseg ki fog jonni megnezni, valoban ott lakik-e, erdemes erre felkeszulni

  4. Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, mert kicsit elvesztem itt a letelepedés lépéseinél… A párommal ( Ö olasz) költöznénk Bergamoba, illetve a környékére. Jelenleg még Németországban élünk, de már itt is elkezdtük a ‘kiregisztrálást’. Elöször is kimennénk Bergamoba, megszállnánk egy Airbnb-ben pl, s kikérnénk a codice fiscalet. Ezután nyilván nem szeretnénk az összes pénzünket Airbnbre költeni, lakást kéne bérelni. Ok, de ehhez kérik a munkaszerzödést, viszont ahhoz meg hogy munkát kaphassak, kell a residenzam, bankszámlám. Egyik sem müködik a másik nélkül. Hol van a kiskapu vagy mi lenne a megoldása/ helyes menete ennek a látszólag ördögi körnek?
    Nagyon köszönöm, ha válaszoltok!

    1. Szia, valojaban munkaszerzodest irhatnak residenza nelkul. Bankszamlat lehet nyitni residenza nelkul- bar keves bankban. De pl. a Monte dei Paschi-ban Toszkanaban igen. Illetve ha a ferjed olasz, van biztos csaladja, ismerosei, akiket meg lehet kerni, hogy egy rovid idore bejelentkezhessetek hozzajuk residentekent

Szólj hozzá!