Országjárás

Puglia – részletek

Hogy mit érdemes Puglia-ban megnézni? Mindent! 🙂 Ha az ember Mo-ról jön, egyébként sem érdemes egy hétre eljönni, mert annál messzebb van autóval. (Mostanában van járat Bariba Bp-ről, azzal esetleg érdemes a környéket megnézni, de az  még messze nem egész Puglia).

Íme néhány támpont.

Északon természetesen Foggia és Barletta az első, ami említésre érdemes. Sajnos Foggia-t többször sikeresen bombázták a 2. világháborúban, és sok műemlék megrongálódott, elveszett, de azért vannak olyan részei, amelyek látogatásra érdemesek.

Barlettában csodálatos a katedrális, és a Castello.

Egész Puglia-ra jellemző, hogy egymás mellett él a középkori csodálatos épületek sora, és a mindenhol jelenlevő barokk (hála a francia fennhatóságnak pár évszázaddal ezelőtt).

Altamura szintén csodálatos kis város, a ragyogó fehér kőből épült városfal és belváros megér egy sétát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAItt mindenképpen meg kell látogatni Alberobellot, amely ugyan kicsi, de  trullo nevű jellegzetes házaival  egyedülálló a világon.

Én Puglia déli részeit ajánlanám nagyon azoknak, aki szeretik a szép tengert. Csodálatos sziklás öblök, áttetsző víz, össze sem lehet hasonlítani a rimini-i vagy akár toszkán partokkal. De itt sem kell a kultúráról lemondani, történelmileg fontos helyek találhatók szerte Dél-Pugliában.

Gallipoli-ról írtam már egyszer, de magyar szempontból érdekes Otranto is (ami egyébként éjjelente pezsgő bulihellyé alakul), mivel innen indult a kereszteshadjáratra a magyar Szent Erzsébet (IV. Béla húga) férje, Lajos, 1227-ben (második hadjárata, már 1225-ben egyszer részt vett egyben). Illetve csak indult volna, mert egy betegség még behajózás előtt elvitte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPugliában található Olaszország legdélibb pontja, Santa Maria di Leuca. Csodálatos a kilátás, hihetetlen a tenger színe – de ha jót akarunk magunknak, akkor reggel vagy este menjünk oda nyáridőben, mert a forróság különben nehezen viselhető. Itt írtam róla.

Hazafelé, ugyan már nem Pugliaban van, de álljunk meg Matera-ban (Basilicata),  egyedi és különleges a sziklába vájt város.

4 című bejegyzés “Puglia – részletek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Én Pugliában élek, és imádom ezt a helyet. 🙂 Tényleg nem egy Milánó, de gyönyörű és nyugodt. Az elvándorlás jellemző, ám sok olyan fiatalt ismerek, aki semmi pénzért nem költözne máshova. (Az idősebbekre ez méginkább igaz.) Hogy mennyire valóságos dologról van szó, azt az is mutatja, hogy Caparezza meg is énekelte (Vieni ballare a Puglia). 🙂 Röviden, ahogy itt mondják: Puglia, az Puglia. Ja, és még feltétlenül ajánlom az idelátogatóknak Polignano a Mare-t, amelynek óvárosa lélegzetelállító szépségű, Ostunit, a fehér várost, Viestét és a Tremiti-szigeteket. Egy életre szóló szerelem lesz! 🙂

Szólj hozzá!