Munka-tapasztalat

A valòdi Olaszorszàgròl – 1

Merthogy – ez màr kiderülhetett az eddigi bejegyzèseimből is, ès ellentètben az otthonròl elkèpzelt Olaszorszàggal – ez azèrt nem a mennyorszàg…

Vegyük mindenekelőtt a munkaerőpiacot. Amiòta 2003 -ban (legge Biagi-val) ùgymond liberalizàltàk a munkaerőpiacot, alapjàban megvàltoztak a dolgok. Tegyük azèrt hozzà, hogy hàla a vilàg egyik legerősebb szakszervezeti  tevèkenysègènek (ès most itt nehogy az otthoniakkal pàrhuzamba àllìtsuk, azok mèg karikatùrànak sem lennènek jòk), az utòbbi tìz-hùsz èvben màr szinte lehetetlen kirùgni valakit, ha egyszer hatàrozatlan idejű szerződèssel dolgozik. Akkor is ha nem nagyon igyekszik, ès nem tùl hatèkony, szerzett jogai vannak.

Csakhogy ezzel azt is elèrtèk àm, hogy a munkaadò inkàbb nem vesz fel senkit (ùgyis csak gondja lenne vele), hanem màskènt pròbàl boldogulni. A fenti törvèny òta meg aztàn minden joga is megvan ahhoz, hogy a 100 fèle (nem vicc, legalàbb ennyi munkaszerződès-tìpus van) lehetsèges szerződès közül az àtmeneti formàkat vàlassza.

Teszik is. Olyannyira, hogy Toszkànàban jelenleg a dolgozòk 13 %-a nem “rendes”, àllandò munkaszerződèssel dolgozik, ès – figyelem, sokkolò az adat – az ùj szerződèsek 86 %-a (!) màr az ùn. atipikus kategòriàba tartozik.

Hogy ez mit is jelent? Pèldàul projektre szòlò szerződèseket, pàr hetes munkàkat – akàr folyamatosan is, de mindefèle garancia nèlkul.

A munkavàllalònak több gondja is lehet belőle:

  • – nincs fizetett szabadsàga
  • – ha beteg, nem kap betegszabadsàgot
  • – a nyugdìjàra nem gyűlik a pènz (bàr fizet az àllamnak) – vagy legalàbbis ma mèg nem lehet tudni, hogy fogjàk ezt majd elszàmolni annak idejèn.

Es persze nem vehet rèszt cèges tovàbbkèpzèsben, nem kap ebèdjegyet, nincs àllandò ìròasztala, netàn maga veheti magànak a szàmìtògèpet, amin dolgozik, ès mèg sorolhatnàm.

Nyilvàn sok bajban levő cègnek ez segìt a spòrolàsban, de azèrt a legtöbbjük csak leràz magàròl olyan költsègeket, amit aztàn valahogy a munkavàllalònak kell megfizetnie. Mert mondjuk az az egyetemet vègzett 25 èves projektkoordinàló, aki 1000 euròèrt gàlyàzik (sokat) naponta ugyanabban az irodàban, ès ha szabira megy, azt a spòrolt pènzèből kell megoldania, na hàt azèrt az nem valami jò èletkilàtàs, ugye???

Nem beszèlve a szàmlakèpes takarìtònőről, aki egy adott cègnek dolgozik  minden nap minimàlbèrèrt, de mèg vèletlenul sem alkalmazzàk..

Mondhatnak bàrmit, azèrt ez nekem a nehezen megszerzett munkavàllalòi jogok elvesztèse, kőkemènyen. Éljenek a nem bèrből ès fizetèsből èlők, meg a termèszetes szelekciò,  vagy valami hasonlò filozòfiai meggondolàsbòl…. nagyon szomorù valòsàg.

Ja, ha Toszkànàban atipikus dolgozòkènt èlsz, vedd fel a kapcsolatot a www.prometeo3.it honlapon talàlhatò informàciòs sportello-k egyikèvel, hasznos lehet 🙂

26 című bejegyzés “A valòdi Olaszorszàgròl – 1” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Az atipikus szerzòdès màsik lènyeges hiànyossàga h csòkkentett szùlèsi szabadsàgot biztosìt ès, bàr nèhàny hònappal meghosszabbodik a szerzòdèsed szùlès esetèn, elòbb-utòbb nem vesznek vissza a m.helyedre. Velem is ez tòrtènt a màsodik gyerek szuletèse utàn, hiàba volt elòtte 6 èv atipikus “munkaviszony”…Nem ismerem elèggè a magyaro-i helyzetet, de azt làtom, h a règi kòzèpiskolai ès fòiskolai èvfolyamtàrsaim ma nem kùszkòdnek ilyen lètbizonytalansàggal, hanem a legnagyobb rèszuk alkalmazott. Itt ezt alig alig mondhatja el magròl vki..

    1. Itt a leiras olaszul: http://www.vitadidonna.it/gravidanza_00000b.html
      Roviden szules elott ket honap es utana 3 honap kotelezo. Aztan fakultativan meg hat honap igenybeveheto a gyerek egyeves koraig (ha az anya lemond egy reszerol, az apa is elhet vele). Azt hiszem, hogy par eve ezt egysegesitettek az atipikus dolgozoknal is, tehat ok is ugyanennyit igenybe vehetnek, es azzal meghosszabbodik az aktualis munkaszerozdesuk lejarta.

  2. A 2+3+6 honap csak az alkalmazottakra èrvènyes, az atipikusoknak csak a 2+3 hònap jàr ès “felfuggesztòdik” a szerzòdès 6 hònapig. Azaz, ha dec 31-èn jàr le eredetileg es elòtte szulsz, akkor juni 30-àre tolòdik ki a lejàrata. Ami azt jelenti, h juni vègèig visszamehetsz dolgozni (ha van, akire ràbìzod a pàrhonapos csecsemòt), de senki nem garantàlja, h juni 30 utan ujra lesz szerzòdèsed. Legalàbbis 2008-ban mèg ìgy volt, lehet, h azòta vàltozott, de òszintèn szòlva nem a +6 hònap az igazàn dòntò, hanem az, hogy a szabadsàg lejàrtakor (5 vagy 11 honap utàn) garantàltan visszavesznek-e vagy sem (ès mennyi idòre)….Ehhez jòn az, h az embernek esèlye sincsen arra, h a gyereket felvegyèk bòlcsibe, ha nincsen folyamatban lèvò munkaszerzòdèsed, ha meg nem jàr bòlcsibe, akkor nem tudsz munkàt keresni…nembeszèlve arròl, h a comunàlis bòlcsi is luxus egy nemdolgozònak, hiszen havi 300-400 euroba kerul. Ezèrt van manapsàg àltalàban 1 gyerek csalàdonkènt, vagy annyi sem.

    1. Azt hiszem, hogy tavaly sikerult elerni, hogy ugyanazok a jogok jarjanak az atipikus dolgozo anyaknak is, mint a rendes szerzodessel dolgozoknak.
      Igen, pontosan errol van szo, amit irsz! Errol akarok irni a Valodi Olaszorszag masodik reszeben, mert valoban kapcsolodik a gyermekvallalasi kedv ahhoz, hogy mennyire tud egy no rendesen dolgozni (meg a bolcsi stb). Szoval folyt. kov.

      1. Ez jò tèma lesz, bòven mesèlhetnèk ròla, gondolom màsok is. A vàlasz egyèbkènt elèg kèzenfekvò, ugymond “rendesen” dolgozni, tòbb gyerek mellett, nagyszùlòi segìtsèg nelkùl szerintem a mai olaszo-ban nagyon kevès szerencsès anyànak adatik meg…

    2. Én egyPest megyei városban dolgozom, ahol egyébként nagyon hasonló a bölcsi, de még az óvoda témaköre is. A bölcsibe akkor veszik fel a gyerkőcöt, ha már van munkahely, de ugye munkát is akkor talál valaki, ha már rá tudja hagyni a gyerekeket napközben valakire. Ráadásul így is csak részmunkaidőt tudna vállalni a szülő (4-6 óra), az viszont nem működik a környéken, csak Bp-en, de az meg az utazás költsége miatt nem éri meg. Az óvodák (a bölcsikhez hasonlóan) túlterheltek, ezért sokszor csak a kötelező utolsó évben veszik fel a gyerekeket, azaz nagycsoportba. 😦

  3. A màsik meg, h az ovi itt reggel fèl 9 kor nyit es delutan max fèl 5 kor zàr….mindenki csak csodàlkozik amikor mondom, h Magyaro.on az unokatestvèrek màr akàr 7 tòl is ott lehetnek az oviban…persze ilyen koràn csak kènyszerhelyzetben viszik a gyereket, de èn pl napi 2,5 òràt utazom 5 òrai munkàèrt….persze reggel 10 elòtt soha nem èrek be, miutan az ovi ilyen kèzòn nyit. De nem akarok minden tèmàt lelòni a 2.rèsz elòtt…

  4. A jo kis atipikus szerzodesekrol:
    a parom munkahelyen van olyan, akivel 20 napos szerzodeseket kotogetnek mar hosszu ido ota… tuti nem? 🙂
    Es sajnos ennek is orulhet, mert legalabb van munkaja…
    Amugy azt is figyelembe kell venni, hogy az ilyen “vacak” szerzodesek mellett is milyen eletszinvonalon tud eldegelni az adott fizetessel, lehet, hogy azert sokszor ez magasabb, mint MO.-on (de lehet, hogy nem, erre nincs eleg ralatasom).
    Es ez mar nem annyira a temaba vag, de szerintem az sem elhanyagolando, hogy az adott fizetesbol hany ev(tized) alatt tudsz venni egy lakast? Ez viszont Magyarországon 100x jobb, szerintem Olaszban becsuletes munkabol nem lehet lakast venni. 🙂 Persze erre is van megoldas: orokolni kell! 🙂

    1. Szerintem egyaltalan nem lehet ilyen modon rendesen keresni. Itt Firenzeben ertelmisegi munkat vegzo 30-as lanyok keresnek havi 1000 eurot, es azt mar ugye meseltem, hogy a lakasberles kerul ennyibe, ha esetleg egy kicsit normalis lakast szeretnel. A lakasvetel totalisan kilatastalan. MInden itteni ismerosom, akinek sajat lakasa van, orokolte, szuloi segitseggel vette, senki sem sajat erobol, meg evek alatt sem…

      1. Hat igen, ez az amit “generazione da 1000 euro” -nak hivnak, azt hiszem mar film is készult a témarol! Nagyon elkeserito ez a helyzet es a statisztikak szerint itt Olaszorszagban egyre kevesebb fiatal iratkozik be/végzi el az egyetemet – mert, ugye, minek? Havi 1000 eurot meg reszidos pincerkent is meg lehet keresni..es ez sajnos igaz! Es meg nem is beszeltunk a “stage”-rol, nem tudm ennek van-e magyar megfeleloje, talan a “kolosszalis atveres” vagy a “rabszolgamunka” talalo lenne. Persze elmeletileg nagyon jo lehetoseg a sok, tapasztalan “neo-laureati”-nak, de a gyakorlatban arrol van szo, hogy ingyen dolgoztatjak a fiatalokat, es a cegek szisztematikusan raalltak erre a munkaerore.. Egy baratnom mar a harmadik helyen van mint “stagista”, es a torinoi Politeknikumon szerzett mernoki diplomajaval a zsebeben fenymasolatokat meg kavet keszit a kollegaknak.. Nekem meg szerencsem volt, a Biagi torveny meg viszonylag friss volt amikor vegeztem az egyetemen, a cegek meg nem jottek ra, hogy hogyan hasznaljak ki 100%-osan a lehetosegeket. Vegul egy angol-olasz cegnel landoltam, ahol meg komolyan figyelembe veszik a dolgozok erdekeit is es igazi “meritocrazia” van!

  5. A lakásvásárlással kapcsolatban hadd írjam le “fogadott családom” történetét: tanárnő anyuka, katona apuka, fix, közepes fizetéssel. Mindkét gyereknek vettek lakást Firenzében (mert nehogymár szegényeknek albérletben kelljen lakni az egyetem alatt), és a mamma áradozott arról, hogy mennyire jó világ volt itt a 80-as években! Nagyon visszasírja azokat az időket, amikor tuti állással bármit megengedhetett magának az ember. Még amikor lírájuk volt.
    Tehát ők például még a lírás időszakban viszonylag olcsón vették a lakásokat. Aztán bevezették az eurót, minden pontosan a kétszeresére emelkedett, és innentől fogva lehetetlen lett előrelépni.
    Biztos látjátok ti is a firenzei lakásárakat, na de a minőség!!! Én teljesen kiakadtam tőle. Százmillió forintért egy sötét, zajos kis lyukat lehet kapni egy ócska házban, ócska nyílászárókkal. Ja, hogy ez benne a romantikus, antik? … Hát szerintem enyhén túl van becsülve és sajnos a külföldiek durván felverték az árakat…

    1. azok jartak jol, akik meg a nyolcvanas evekben lakast vettek (gyerekeknek, maguknak, befektetesnek), minden olyan (fiatal) ismerosunk, akinek lakasa van vagy a szuloktol kaptak a 80-as evekben, vagy orokoltek 🙂
      Azt egybehangzoan allitjak, hogy kb 2x-esere mentek fel az arak az euro megerkeztevel. Es a fizetesek persze nem, sot! Az atlagfizetes vasarloereje az EU-s atlag alja kornyeken van…
      Igen, a lakasokrol inkabb nem is modnok semmit, mert teljesen elfogadhatatlan minoseguek is vannak szep szammal es meregdragan ( az egyik kiado lakasban, amit megneztunk annak idejen, az ugynok kicsit szabdkozva mondta, hogy hat egy KICSIT zajos – mikozben Fi egyik legforgalmasabb es mindossze ha 5 meter szeles utcajaban alltunk, az elso emeleten, utcara nezo ablakokkal).

      1. Az albérletekrol tudnek rem-sztorikat meselni Torinoban is.. Nehany eve, amikor az egyetemi évek alatt lakast kerestem, szemrebbenes nelkul mutattak alagsori, ablaktalan lyukakat is, emlekszem, az egyikben a tusolo-fulke a “haloszoba” kozepen allt! Na es milyen arakon!!! Sajnos a hazvetel se egyszeru, a nagyvarosokban a jobb negyedek orult arakon kinaljak a lakasokat. Sok ismerosom vegul a kornyezo kisebb falvakban talalt hazat elerheto aron, szep kornyezetben. A hatrany persze hogy reggel 6-kor kelnek ha 9-re be akrnak erni az irodaba a csucsforgalomban… : /..

      2. Ez a nagyvarosok rakfeneje. De itt Oo-ban meg inkabb, leven nagyon nagy a nepsuruseg (a turistak altal felkapott varosokban mestersegesen torz a kinalat) es az emberek nagy resze varoslako. Plusz a sokak altal befektetesbol megvett, amde kihasznalatlanul allo ingatlanok sem segitenek..

  6. Sziasztok!

    En ugyan Umbriaban elek, de ez a bizonyos “a progetto” egy szegyen!!! Gyakorlatilag teljes felelossegvallalast kernek, s peldaul az a ceg, akikbe en botlottam bele, 0,50 €-t fizetnek az ugyfeltol visszatero pozitiv valasz eseteben arra, hogy a 2 honapos munkaszerzodesedre kizarolagossag vonatkozik. Ez annyit jelent, hogy 2 evig, TELJES OLASZORSZAG teruleten nem vallalhatsz el semmilyen un. telemarketinges munkat, ha a szerzodesed lejar. S ugye semmilyen garancia nincs arra, hogy meghosszabbitjak! Az egyik csajszi 90 €-t keresett a 2 honapos szerzodese alatt…. Erre mit lehet mondani?! En 1 eve keresek munkat, 4 nyelvtudassal es 10 eves turisztikai tapasztalattal. A normalis helyeken azt mondjak, hogy kellenek, de nem engedhetnek meg uj munkavallalot. Hanyszor hallottam mar ezt…. A hulyesegekre pedig nincs energiam.

  7. itt is vagyok…

    párom szardiniai, 20 éves kora óta él romában, carabiniere a munkája, így kaszárnyában élt, amíg meg nem ismerkedtünk.
    akkor elkezdett lakást nézni. én könyörögtem neki, hogy inkább béreljünk, de ő vett…első ránézésre gönyörű..óriási terasz, tengerre néző panoráma. havi 800 eu. mutuo…

    és a lakás élhetetlen…a fejünk fölött állandó dübörgés, penész, és omladozni kezdett a külső vakolat…méteres repedések kezdenek előjönni a falon…és slusz poén…egyszer csak előmászott a szekrény alól egy jó 20 cm-s óriás százlábú…(scolopendra cingulata…csak erős idegzetűek keressenek rá..)
    akkoriban a férjem rómában dolgozott, 6-kor kelt,átöltözés egyenruhába, stb..9-kor kezdett…
    én kisbusszal, vonattal 3 óra alatt értem rómába, amik hol jártak, hol nem…

    kis falunkban 1 db bár van, és kb 2 udvarház.
    szeretné eladni, de 2,5 évet várnia kell külömben csak a jóég tudja mekkora adóval sújtják, ha nem várja ki az 5 évet.

Szólj hozzá!